Sousedé vysázeli nad Rymaní ovocnou alej

Sousedé vysázeli nad Rymaní ovocnou alej

Během sobotního dopoledne se vysázelo 35 stromků. Foto. autor

Příjemná sousedská akce proběhla třetí listopadovou sobotu mezi Rymaní a Zahořany. Pracovité ruce sousedů z Rymaně, Zahořan, Mníšku i Stříbrné Lhoty tu zasadily alej, kterou tvoří 14 jabloní, 14 třešní a 7 ořešáků.

Slunečné počasí sem přivedlo nejen obyvatele bezprostředního okolí, ale i dobrovolníky ze vzdálenějších částí našeho města. „Důvodů, proč se zúčastnit je hned několik. Líbí se mi, že tam něco po nás zůstane, můžu v budoucnu chodit pod „svůj“ strom, pozitivně přispět přírodě a v neposlední řadě se potkám se známými na čerstvém vzduchu,“ vysvětlil svou účast na akci Michal Kroutil z Mníšku.
Cílem akce byla komunitní výsadba starých odrůd jabloní, které se v našem prostředí vyskytovaly dříve v mnohem větším počtu, ale my na ně v posledních desetiletích pozapomněli a sázeli spíše okrasné dřeviny. Jabloně byly doplněné třešněmi a ořešáky, které na území Rymaně rostou v daleko hojnějším počtu, a tak ani tady nemohou chybět.
Nově vysazená alej navazuje na pás zeleně, který je tvořen remízkem a nachází se na žluté turistické trase vedoucí dále do Zahořan a k soše sv. Václava u Nové Vsi pod Pleší. Doplnění remízku dává smysl, protože nová řada stromů bude v budoucnu působit protierozně a zamezí vysychání půdy.
Dlouhodobým záměrem vedení města je v těchto místech obnovit a osázet dřevinami také ostatní cesty, které jsou nyní zaorané nebo zavezené odpadem.
Všem nově zasazeným stromkům přejeme, aby se ujaly a dlouhá léta těšily kolemjdoucí příjemným stínem i svými plody.
„Děkuji všem rodinám i jednotlivcům, kteří se podíleli na sázení této krásné nové ovocné aleje, byl to zážitek. Přesně před rokem jsme projekt napsali a dokonce v jednom dotačním řízení neuspěli, proto organizaci Sázíme stromy a společnosti BIOrganica za to, že nám pomohly naší bezprostřední krajinu zkrášlit a vylepšit její funkci v dané lokalitě. Domluvili jsme se na další spolupráci, toto sázení je tedy začátkem, pevně doufám, něčeho mnohem většího,“ řekl zástupce města, jednoho ze spoluorganizátorů akce, Luboš Kožíšek.

Ruku k dílu přiložily celé rodiny včetně dětí. Foto: autor

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se