U trestné činnosti došlo k mírnému poklesu, říká statistika kriminality za rok 2020

U trestné činnosti došlo k mírnému poklesu, říká statistika kriminality za rok 2020

Ilustrační foto, zdroj: Flickr.com

Níže uvedená data jsou platná pro územní odbor Policie ČR Praha-venkov ZÁPAD (zahrnuje obvodní oddělení Hostivice, Libčice nad Vltavou, Mníšek pod Brdy a Řevnice)

Uplynulo dvanáct měsíců roku 2020, a proto můžeme opět nahlédnout do policejních statistik týkajících se trestné činnosti páchané na území okresu Prahy venkov-západ. Během loňska zaznamenali policisté celkem 1045 trestných činů, což je v porovnání s rokem 2019 o 91 trestných činů méně. V roce 2020 se policistům podařilo objasnit 542 trestných činů.

Největší podíl celkové trestné činnosti zaujímá, stejně jako v předloňském roce, majetková trestná činnost, kdy policisté řešili 518 případů. Do této oblasti řadíme krádeže vloupáním (do obchodů, do restaurací, do kiosků, do bytů, víkendových chat, rodinných domů a ostatních objektů), ke kterým došlo celkem ve 173 případech, a krádeže prosté v celkovém počtu 262 případů. Do této kategorie spadá krádež věcí z automobilů, krádež součástek motorových vozidel, krádež motorových vozidel dvoustopých, krádež jízdních kol. Ostatní majetkovou trestnou činnost, jako je například poškození cizí věci, zatajení věci, řešili policisté v 83 případech. Objasněno v majetkové trestné činnosti bylo 126 případů.

V oblasti násilné trestné činnosti, kdy policisté šetřili celkem 44 případů, převládají trestné činy úmyslné ublížení na zdraví, nebezpečné vyhrožování, vydírání, loupež, porušování domovní svobody, týrání osoby žijící ve společném obydlí. Ze 44 případů bylo objasněno 32 případů.

Během roku 2020 policisté evidovali 4 skutky mravnostní kriminality, jako je pohlavní zneužívání, znásilnění a další jiné mravnostní trestné činy. Objasněny byly 2 trestné činy.

Do skupiny ostatní a zbývající trestná činnost řadíme namátkou trestný čin zanedbání povinné výživy (29), maření výkonu úředního rozhodnutí (54), ohrožení pod vlivem návykové látky (63), nedovolená výroba a držení psychotropních látek a jedů (22), výtržnictví (7) a sprejerství (30). Celkem bylo zjištěno 292 takových trestných činů, přičemž se policistům podařilo objasnit 227 skutků.

Hospodářská trestná činnost je zastoupena trestným činem neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku (16), úvěrový podvod (3), podvod (8), zpronevěra (4). Ze 187 zjištěných trestných činů policisté objasnili 155.

Podrobnou prezentaci najdete v tomto SOUBORU.

 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se