Včelaři zasadili památnou lípu ke 100. výročí založení svého spolku

Včelaři zasadili památnou lípu ke 100. výročí založení svého spolku

Zástupci včelařského spolku u vysazené lípy, zleva: Hana Ptáčková (jednatelka spolku), Ladislav Rubeš a Daniel Štauch. Foto: autor

Na zahradě městské knihovny zasadili v sobotu 17. dubna 2021 zástupci mníšeckého včelařského spolku (Český svaz včelařů, z.s., základní organizace Mníšek pod Brdy 111 08) lípu malolistou, srdčitou.

Vysadili ji na počest 100. výročí založení „Včelařského spolku pro Mníšek a okolí“ (1920). „Už naši předchůdci před sto lety, když náš spolek vzniknul, sázeli nektarodárné stromy, aby se včely měly dobře,“ ohlíží se do historie člen spolku Daniel Štauch.
Lípa, která se mnohdy dožívá i několika stovek let, by měla vyrůst do výšky až 18 metrů a mít hustou korunu oválného tvaru o šířce až 12 metrů, která bude během jara dělat radost svými krásnými květy a v létě poskytne příjemný stín školním dětem a čtenářům knihovny.
„Zahradu knihovny pro výsadbu vybralo město a myslím, že je to vhodné místo k tomu, aby tu jednou naše včelařská lípa dělala krásu a byla lidem k užitku,“ zhodnotila akci jednatelka spolku Hana Ptáčková.

Děkujeme včelařům za milý a prospěšný počinek a lipce přejeme, ať se jí u nás daří.

U lípy bude zasazena i tato pamětní cedulka. Foto: autor

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se