Vláda ČR rozvolňuje protiepidemiologická opatření – od 3. 5.

Vláda ČR rozvolňuje protiepidemiologická opatření – od 3. 5.

Vláda ČR na svých zasedáních 26. a 29. 4. 2021 rozhodla o dalším uvolnění některých protiepidemiologických opatření, ke kterému dojde od pondělí 3. května 2021.

Služby a obchody:

  • Od pondělí 3. května se po více než čtyřech měsících v celé ČR otevřou holičství, kadeřnictví, kosmetické salony, pedikúry a manikúry, masáže a další regenerační služby.
  • Podmínkou pro vstup zákazníka bude prokázat se antigenním nebo PCR testem, výjimku budou mít očkovaní nebo lidé, kteří v posledních 90 dnech covid prodělali.
  • Vláda také rozhodla, že ostatní obchody a služby se otevřou až od 10. května.

Školství:

  • V celkem sedmi krajích ČR se budou moci od pondělí 3. května vrátit do škol žáci druhého stupně – v Královéhradeckém, Karlovarském, Plzeňském, Středočeském, Libereckém, Pardubickém kraji a v Praze.
  • Žáci druhého stupně se přitom do škol vrátí podle rotačního principu, kdy se třídy po týdnu střídají při distanční výuce.
  • Žáci prvního stupně a personál se budou testovat jednou týdně, jen druhý stupeň dvakrát.
  • V těchto sedmi krajích se budou moci vrátit zpět i všechny děti do mateřských škol, a to i bez roušek a testů.

Galerie a muzea:

  • Ve výše uvedených sedmi krajích se 3. května otevřou také muzea a galerie za dodržování striktních hygienických pravidel. Návštěvníci budou povinni udržovat rozestupy alespoň dva metry, nejde-li o osoby ze společné domácnosti. Budou muset používat respirátory a povoleny nejsou skupinové prohlídky.

Sport dětí a mládeže:

  • Ve výše uvedených sedmi krajích se tréninky dětí a mládeže od 3. května rozšíří na dvacetičlenné skupiny (na jednom odděleném sportovišti o ploše min 15m² na 1 osobu) bez ochrany dýchacích cest.  Bude stačit čestné prohlášení rodiče, že dítě bylo v posledních 72 hodinách testováno.
    Nadále se to týká jen venkovních tréninků, vnitřní sportoviště zůstávají uzavřena.

Mimořádná opatření vládyze dne 29. 4. 2021 najdete zde:

Školy a školská zařízení
Maloobchod a služby
Testování žáků ve školách
Testování zaměstnanců škol

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se