Bude stát v Edenu plánovaná obytná věž?

Bude stát v Edenu plánovaná obytná věž?

Vizualizace plánované věže z projektové dokumentace developera

Mníšek pod Brdy se opět potýká se situací, kdy ze skříní vylézají kostlivci z let dávno minulých a současnému vedení města nezbývá, než zděděné problémy konstruktivně řešit.

Tato kauza se táhne již od roku 2008, kdy byla v rámci územního rozhodnutí lokality plánovaného sídliště Eden (č. j. SÚ 14764/08-1431/2008) naplánována i výstavba tzv. obytné věže, objekt SO14. Tento projekt má dosud platné stavební povolení vydané zdejším stavebním úřadem (č. j. SÚ 8287/09-919/2009-Hra). Na stavbu obytné věže navazuje krček s komerčními prostory, který propojuje objekt s naproti stojícím bytovým domem SO13.
Lokalitu Eden stavěla firma OS Real, s.r.o. a kromě výstavby této obytné věže dovedla zbytek do úspěšné kolaudace. Kolaudace bytových domů (objekty SO10 a SO11) proběhla 4. 3. 2011 pod č. j. SÚ 1852/11-1412/2010-Hra a kolaudace objektu SO12 a SO13 pak 23. 8. 2012 pod č. j. SÚ 6020/12-970/2012-Pet.
Ke stavbě obytné věže nedošlo, byť celková stavba byla započata a lidé, kteří si zakoupili byty v bytovkách okolo, byli o budoucí stavbě informováni. Firma OS Real, s.r.o. nakonec tento projekt i s územním rozhodnutím a stavebním povolením prodala firmě Sport Pro Eden, s.r.o.
Nový stavebník má zájem stavbu dokončit a nyní žádá o určité úpravy projektu a za jejich odsouhlasení nabízí městu benefity pro místní obyvatele. Je to zejména vybudování 20 parkovacích míst navíc, příspěvek na ČOV a také vybudování víceúčelového hřiště pro místní mládež. Toto hřiště bylo navrženo jako součást původního projektu, ale vybudováno nikdy nebylo.
V obytné věži bylo (podle prezentace developera) původně navrženo šest nadstandardních bytů 3+kk (každý přes 117 m2) a to od čtvrtého podlaží výše. V nižších patrech měly být komerční prostory, obchody a kanceláře. Developer nyní přišel s úpravou, kdy kromě prvního nadzemního podlaží je v celém objemu stavby navrženo 44 malometrážních bytů 1+kk a úplně zmizel napojovací krček. Podle tvrzení developera nemá za povinnost přistavět žádné parkovací místo, všechna parkovací místa již byla vybudována v předchozích etapách výstavby projektu Eden. Tato tvrzení radnice ověřuje s odborem dopravy v Černošicích.

Věž by měla stát na travnaté ploše. Foto: autor

Nyní probíhá anketa mezi členy SVJ přímo dotčených budoucí stavbou a také mezi lidmi bydlícími naproti ve starší zástavbě v ulici Ke škole. Cílem je zjistit názor obyvatel na stávající situaci a také jejich názor na ústupky investorovi, které jsou specifikovány výše. Už nyní je ale patrné, že za největší vadu na projektu považují zvýšení automobilového provozu a budoucí zhoršení parkování pro stávající obyvatele celé lokality. Město s developerem i proto stále jedná.
Na zasedání Zastupitelstva města Mníšek pod Brdy 16. 6. 2021 v budově Pavilonu ZŠ Komenského 420 bude přítomen i zástupce developera, na kterého se občané budou moci obracet se svými dotazy a připomínkami a také vedoucí Stavebního úřadu v Mníšku pod Brdy. Celá situace nás vůbec netěší a radnice bude další postup i nadále konzultovat s občany města.
Kolaudační souhlas pro objekty SO10, SO11, SO12 a SO13 je k dispozici na vyžádání podle zákona č. 106/1999 Sb.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se