Do sázení remízku se zapojili také Klusovi

Do sázení remízku se zapojili také Klusovi

Se sázením ovocných stromků pomohli také manželé Tomáš a Tamara Klusovi

Na 50 dobrovolníků se sešlo v neděli 14. listopadu na louce za Rymaní, aby ji strávili sázením stromků.

Jejich cílem bylo vysázet 20 převážně ovocných stromků (jabloně, třešně, hrušně a slivoně) a 40 keřů (bezy, hlohy, lísky, trnky, šípkové růže a další).
Většina účastníků byla z Rymaně, mezi nimi i Lucie Šarmanová s rodinou: „Všechno, co je
dobré pro Rymani i přírodu, tak nás hodně zajímá. Docela často tudy chodíme na procházky
a s novými stromky to bude moc fajn.“

Lucie Šarmanová s rodinou

Pomoct s výsadbou přišel také Tomáš Klus s rodinou a přáteli z Tibetu a společně zasadili jabloň. „Potkali jsme tu spoustu příjemných lidí, a navíc jsme udělali velmi dobrou věc pro naši planetu i pro svoje zdraví. Naši jabloň budeme chodit kontrolovat, protože jsme tu nechali dva, tři mozoly, a to se člověk pak musí samozřejmě přijít podívat, jestli ta krev, která tady protekla, ponese své ovoce,“ pochvaloval si účast na akci populární zpěvák.

Sázení remízku byo doslova rodinnou zálržitostí

„Chtěl bych poděkovat zejména paní Pavle Lukešové ze Sázíme stromy, která mi pomohla vše zorganizovat. V době, kdy na tom není ekonomika zrovna nejlépe, se jí podařilo získat
finanční příspěvky na I. etapu sázení od společností La Biorganica a ExxonMobil. Dále si velice vážím všech dobrovolníků z Rymaně, Mníšku pod Brdy a z La Biorganica, kteří se na sázení remízku podíleli a zároveň pomohli obnovit prastarou cestu, která zanikla zaoráním v 50. letech 20. století. V neposlední řadě bych chtěl poděkovat kolegyni Ing. Jiřině Romové, jež důmyslně vybrala konkrétní druhy původních keřů a stromů, které do naší krajiny vždy patřily. Díky jejímu zásahu je krajina kolem nás zase o něco pestřejší. Tato krásná akce by se také neobešla bez Pavla Jeřábka, který svým novým bagříkem vyhloubil jámy (a že jich bylo požehnaně), do kterých se nám pak pohodlně sázelo. Pevně doufám, že cesta a remízek bude dobře sloužit nejen lidem, ale také zástupcům zvířecí říše.“

Mgr. Luboš Kožíšek za Osadní výbor Rymaně

Stromky obohatí okolí pěšiny mezi Rymaní a Zahořany a za pár let ponesou i lahodné ovoce. Nově zasazeným dřevinám přejeme, aby se jim dařilo a dělaly radost kolemjdoucím.

Sázení remízku pokračovalo v pátek 26. 11. 2021.

Použitá foto: autor

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se