Letošní festival BRONFEST bude ve znamení jazzu a blues

Letošní festival BRONFEST bude ve znamení jazzu a blues

Největší hvězdou Bronfestu bude Laco Deczi

V sobotu 4. června 2022 se v Amfiteátru U Káji Maříka v Mníšku pod Brdy koná v pořadí již 7. ročník půldenního hudebního festivalu BRONFEST.

“V Mníšku pod Brdy bydlím již několik let a mám to tu rád. Líbí se mi tu. Když k tomu přidám výhled na úžasný podzámecký amfiteátr a k tomu skvělou restauraci U Káji Maříka s ještě skvělejšími hochy, kteří ji obhospodařují, tak už byl jenom krůček k rozhodnutí udělat něco, co ,,možná“ tomuto městečku chybí. Hudební festival. Alespoň půldenní. A přátelé tady je již 7. ročník! Přijďte podpořit úžasné muzikanty na místo s úžasným geniem loci,” zve na letošní ročník hudebního festivalu jeho organizátor Broněk Přibyla.

Program festivalu:

15:00 – PTASZEK + BUŽMA
16:30 – IMPULS

18:00 – LACO DECZI & CELULA NEW YORK
19:30 – TRIO MARTINA KRATOCHVÍLA
21:00 – JURAJ SCHWEIGERT & THE GROOVE TIME

Vstupenka stojí 300 Kč (pro osoby od 15 let).
Vstupenky si může zakoupit on-line na stránkách TicketStream.
Vstupenky si můžete zakoupit také osobně v Hostinci u Káji Maříka nebo přímo na místě těsně před festivalem.

Další informace najdete na webových stránkách festivalu BRONFEST 2022.

PTASZEK + BUŽMA

Bluesové duo oblíbené i na folkových festivalech pro vysokou úroveň a bezprostřednost vystoupení. Matěj Ptaszek, zpěvák a profesionální hráč na foukací harmoniky, je vystudovaný fotograf a spisovatel. Jeho kolega Luboš Bužma Khýr je původním povoláním bankovní ředitel, který ze zdravotních důvodů opustil byznys, a věnuje se hudbě.

Ukázku jejich tvorby najdete na YOUTUBE.

Matěj Ptaszek a Luboš Bužma Khýr

IMPULS

V 70. letech patřil Impuls k našim předním jazzrockovým kapelám. Skupina Impuls byla inspirována (podobně jako jiné české jazzrockové kapely) progresovním elektrickým obdobím Milese Davise (zejména albem Bitches Brew), ale i vynikajícími Weather Report. Převzatý repertoár začaly brzy vytlačovat vlastní kompozice a brzy nato se dostavil i úspěch. Například na Národním jazzovém festivalu v Mladé boleslavi v lednu 1975, odkud si skupina přivezla Zlatou plaketu. V sedmdesátých letech získali velký úspěch a pokračovali dále i v době, kdy už jazz rock u nás nebyl základním středem zájmu. Samozřejmě v obměňovaných sestavách, které poznamenávaly jejich tvorbu.
Jazzrockový Impuls sice vznikl roku 1974, ale jeho ústřední členové, klávesista Pavel Kostiuk a kytarista Zdeněk Fišer, spolu vystupovali už od roku 1971 ve skupině Jazz Nova. Fišer měl hlavně rockovou minulost, Kostiuk byl spíše ryzí jazzman. Ale shodli se na tom, že s jazz-rockem na začátku 70. let přišlo na hudební scénu něco velmi důležitého.

Ukázku z jejich tvorby najdete na YOUTUBE.

Zdeněk Fišer a Pavel Kostiuk

LACO DECZI & CELULA NEW YORK

Trumpetista, skladatel, kapelník a amatérský malíř Laco Deczi se narodil v roce 1938 ve vesnici Bernolákovo na Slovensku. V roce 1962 odešel z Bratislavy do Prahy kde působil až do své emigrace v roce 1985. Po několika měsících strávených v Západním Německu nakonec definitivně zakotvil ve Spojených státech kde žije do teď.
Zájem o hraní na trumpetu projevil už na základní škole po vzoru svého strýce – muzikanta. Na střední škole prošel několika hudebními soubory a v době základní vojenské služby vystupoval v Praze jako host Studia 5 a později i jako host Jazzového studia. Po vojně v roce 1962 se rozhodl v Praze zůstat a začal působit v Sextetu divadla Rokoko a následně v souboru Jazz Outsiders. Následuje angažmá v souboru S+HQ Karla Velebného a Reduta kvartet, kde se stal frontmanem.
V roce 1967 založil formaci Jazz Celulla, kde postupně hrál s muzikanty Laco Troppem, Svatoplukem Košvanecem, Josefem Vejvodou, Karlem Růžičkou nebo Petrem Králem. V tomto období byl vybrán do tehdejšího reprezentativního Czechoslovak All Star Band.
V sedmdesátých letech se stal členem Jazzového orchestru Československého rozhlasu (JOCR) a Tanečního orchestru Československého rozhlasu (TOCR). Nahrál několik sólových alb, mezi nejznámější patří „Sentimental Trumpet“ v doprovodu smyčcového orchestru. Jako sólista byl členem orchestru při nahráváni desky „Jazz Goes To Beat“ Václava Zahradníka, nebo Jazz ze studia A. V této době se naplno také věnoval skládání celé řady orchestrálních skladeb. V dobách ještě před emigrací nahrál duety s kytaristou Zdeňkem Šárkou Dvořákem a složil velké množství muziky k filmům, mezi nejznámější patří Kalamaita režisérky Věry Chytilové z roku 1981.
Od roku 1986 žije ve Spojených státech amerických, kde je frontmanem kapely Celula New York.
Od roku 1990 Laco pravidelně dvakrát do roka jezdí tour po České republice a Slovensku.
Laco vydává v intervalech jednoho až dvou let pravidelně nové studiové, nebo live desky. V posledních letech také live DVD z koncertů. Dohromady má na kontě již přes dvacet alb a video nosičů.

Ukázku z jeho vystoupení najdete na YOUTUBE.

Laco Deczi

TRIO MARTINA KRATOCHVÍLA

Unikátní akustické seskupení v rozšířené kvartetové sestavě. Legendární pianista a klávesista Martin Kratochvíl (zakladatel Jazz Q) se svými hudebními přáteli: Tony Ackermanem (americký jazzový kytarista žijící v České republice), známým íránským perkusionistou Imranem Mussou Zangim a jeho synem, bubeníkem, Filepem Znagim zahrají po delší době koncert v Jazz Docku! Jejich hudba je fúzí mnoha vlivů – jazzu, world music, vážné hudby i blues, ale vždy v originálních akustických aranžích s velkou dávkou energie a invence.

Martin Kratochvíl je hudebník, cestovatel, horolezec, letec, podnikatel, spisovatel, kameraman a režisér. Vystudoval filosofii a psychologii na UK (doktorát 1972) a 2 semestry studoval na Berklee College of Music v Bostonu (USA). Proslavil se jako muzikant propojující jazz a rock, propagátor elektronické a synthezátorové hudby. Byl frontmanem a autorem repertoáru skupiny Jazz Q (1965–dnešek), která vydala 11 alb a jíž prošla řada interpretů (mj. Jana Koubková, Jana Kratochvílová) a instrumentalistů (Jiří Stivín, Luboš Andršt aj). Od poloviny 80. let hraje akustickou hudbu, vytvořil duo s americkým kytaristou Tonym Ackermanem vydal 9 akustickych alb a vystupuje s ním dodnes. Roku 1989 založil vydavatelství Bonton (je jeho prezidentem), jež se soustřeďuje i na film. distribuci a produkci.
Je vášnivým milovníkem vysokých hor, vedle pokusu o osmitisícovou Šiša Pangmu navštívil mnohokrát všechna světová horstva a natočil odtud přes 50 dokumentárních filmů. V poslední době se vedle hudby věnuje i natáčení naučných dokumentů o asijských náboženstvích.

Imram Musa Zangí je perkusionista, oční lékař, krasobruslař, vzpěrač a malíř. To není pět různých osob, ale jedna. Válel s Yo Yo Bandem a dalšími legendami. Íránsko-irácký původ se promítá do hudby, se kterou začínal už na lékařské fakultě. Pak se kvůli rodině musel rozhodnout mezi hudbou a medicínou.
Zůstal lékařem. Když má hrát a učit se, je to náročné fyzicky a psychicky. Hrál s Yo Yo Bandem do doby, než to začalo být s lékařským povoláním neslučitelné. Nastal čas rozhodnutí. Hudba, nebo medicína? S kapelou se rozloučil a věnoval se poslání lékaře. Pořád ho spojujeme s Yo Yo Bandem, i když hrál potom v jiných kapelách.

Ukázku z jejich vystoupení najdete na YOUTUBE.

Tony Ackermann, Martin Kratochvíl a Imram Musa Zangi

JURAJ SCHWEIGERT & THE GROOVE TIME

Kapela patří mezi top bluesové scény na Slovensku. V roce 2016 reprezentovala Slovensko na mezinárodní soutěži European Blues Challange v Itálii. Juraj Schweugert kromě vlastního projektu spolupracoval i s více hudebními projekty, kromě jiného také jako sólista v Peter Lipa band. Repertoár staví na swingujících tanečních rytmech jum blues, které míchá s prvky rock’n’rollu, rockabilly, jazzu a latiny. Hudba tohoto projektu je zachycená na převážně autorském albu s názvem Novelty Shop z roku 2015.

Ukázku jejich vystoupení najdete na YOUTUBE.

Juraj Schweigert & The Groove Time

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se