Skalecká výstava Vladimíra Větrovského je dialogem děl současnosti s barokní architekturou

Skalecká výstava Vladimíra Větrovského je dialogem děl současnosti s barokní architekturou

Výstavu ve skaleckém kostelíku si můžete prohlédnout do 27.9. 2020.

Až do neděle 27. září 2020 můžete ve skaleckém kostelíku sv. Maří Magdaleny navštívit výstavu mníšeckého rodáka Vladimíra Větrovského nazvanou „Na hromadě suti“.

Instalaci v kostelíku na Skalce vytvořil současný český umělec Vladimír Větrovský jako site specific projekt (umělecký projekt vytvořený pro konkrétní prostor a čas) přímo pro prostor kaple sv. Maří Magdalény.

„Místo mě od dětství silně přitahovalo, pamatuji dobu kdy byl areál ještě v ruinách a k této době odkazuje i moje výstava. Proto se výstava jmenuje Na hromadě suti. V instalaci dochází k prolínání časových vrstev. Díla současnosti vedou dialog s barokní architekturou a dohromady tvoří jedinečnou atmosféru,“ řekl o výstavě autor.

Obrazy z různých období umělcovy tvorby, sochy a předměty z běžného života nainstalované v jednom prostoru tvoří vzájemně celek, připomínající existenciální divadlo v původních barokních dekoracích.

Realizaci expozice provedla malířská a umělecká dílna Manufaktura Větrovský s.r.o. ve spolupráci se spolkem Rorejs.

Vladimír Větrovský (* 1977) je současný český malíř, sochař a multimediální umělec. V letech 1999 až 2001 studoval Divadelní fakultu AMU v Praze, obor scénografie (prof. A. Pražák), v letech 2002 až 2008 AVU v Praze v ateliéru malby prof. M. Rittsteina. Během studií, v roce 2001, absolvoval stáž na AVU v Praze v ateliéru malby doc. A. Střížka a v roce 2006 Hochschule der Bildenden Kunste Dresden v Německu (prof. R. Kerbach). Vladimír Větrovský patří k výrazným osobnostem koloristicko-expresivní linie české malby. Charakteristické pro jeho tvorbu je suverénní, energické, barevné gesto, vyjádřené jistými tahy. Malba má v jeho díle dominantní postavení. Východiskem pro jeho tvorbu je krajina a pozorování přírody.

Otevírací doba výstav klášteře a kostele:
pondělí: ZAVŘENO
úterý–pátek 13:00 – 17:00
víkendy a svátky: 10:00 – 17:00

Souběžně s výstavou v kostelíku probíhá také výstava tří výtvarníků (Dospiva, Horba, Habermann) ve skaleckém klášteře (8.-27.9. 2020).

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se