Boží hod obohatila tradiční Rybova Česká mše vánoční

Boží hod obohatila tradiční Rybova Česká mše vánoční

Jaroslav Novák (tenor)

Nádherný kulturní zážitek čekal na všechny, kdo na v neděli 25. proosince (Boží hod) přišli do mníšeckého kostela sv. Václava, aby se zaposlouchali do ČESKÉ MŠE VÁNOČNÍ.

Diváci ve zcela zaplněné kostelní lodi (stálo se až v síni za vchodovými dveřmi) si užívali vánoční atmosféru za zvuků nejoblíbenější české církevní skladby. Nejdříve vyslechli varhanní improvizace na témata Jakuba Jana Ryby v podání Jiřiny Marešové. Potom následoval příběh o zvěstování Kristova narození a příchodu pastýřů k jesličkám, který před 226 lety zkomponoval rožmitálský kantor Jakub Jan Ryba. Dá se říct, že mníšecký kostel má Rybův „genius loci“, neboť předtím v našem městě působil 17 měsíců jako učitelský pomocník a hrával i na místní varhany (ty se nedochovaly). V závěrečném pásmu zazněly lidové koledy Veselé vánoční hody, Nesem vám noviny, Já bych rád k Betlému, Dej Bůh štěstí tomu domu, Půjdem spolu do Betléma, Narodil se Kristus Pán a Chtíc aby spal barokního skladatele Adama Michny z Otradovic.
Celkem se představilo 43 hudebníků a zpěváků z Komorního orchestru a sboru Praga Camerata a Mníšeckého chrámového sboru v čele s dirigentem Tomášem Koutníkem. Zajímavostí byl japonský hornista, který do České republiky pravidelně létí kvůli „Rybovce“.
Svými skvělými výkony si vystupující vysloužili mohutný závěrečný potlesk.

Zcela zaplněná kostelní loď

Použitá foto: autor
Více fotografií najdete na mníšeckém facebooku.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se