Brdy hostily světovou premiéru Koncertu pro les

Brdy hostily světovou premiéru Koncertu pro les

Koncert pro les

Jedinečný kulturní zážitek čekal na všechny, kteří se v pátek 8. července vydali na mýtinu nedaleko rozcestí Červený kříž, aby si dopřáli KONCERT PRO LES.

Umělecké uskupení STRO.MY Ensemble tu pod vedením skladatele a dirigenta Jiřího Trtíka dokázalo, jak citlivě lze propojit hudbu a přírodu. Zhruba stovka nadšených diváků byla svědky rituálu opěvujícího přírodu jako něco dokonalého, fungujícího a harmonického, stojícího v opozici proti vyčerpané lidské společnosti, jež se dostala na hranice svojí udržitelnosti. V netradičním prostředí vykáceného lesa se představilo na 30 umělců z několika zemí (kromě České republiky bylo zastoupeno Norsko, Ukrajina nebo Španělsko).
Zážitkem byla pro návštěvníky již sama cesta od shromaždiště u rozcestí na mýtinu. Zhruba dvacetiminutovou procházku jim zpříjemňovaly tóny hudebních nástrojů (fagot, lesní roh, housle, kontrabas, violoncello, harfa, perkuse a další) i zpívajících sboristů postupně se linoucí z okolního lesa. Cestou mohli mezi stromy zahlédnout i expresivní kreace tanečníků.
“Spojení hudby a přírody, to je pro mne to nejbližší a velmi niterné téma. Už od dětství pro mne les představuje symbol harmonie a dokonalosti, který momentálně čelí velkému nebezpečí. Hudba jako lidský výtvor nejbližší přírodě umožní divákům pouze na těchto místech prožít silné spojení s mizejícími lesními zákoutími, a hlavně se zamyslet nad naším současným vztahem k přírodě,“ přiblížil svou motivaci k projektu Jiří Trtík.

Prožitek z pátečního podvečera byl o to cennější, že se jednalo o premiérové představení tohoto netradičního uměleckého počinu!

Iniciátor projektu Jiří Trtík
Cestou na mýtinu…hráč na lesní roh
Cestou na mýtinu…tanečnice
Koncert na mýtině
Koncert na mýtině
Hudbu doplňoval svými kreacemi tanečník
Pěvecký sbor, v povzdálí je tanečník
Improvizované hlediště
Závěrečná děkovačka

Použitá foto: Michal Kroutil

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se