Díky osadnímu výboru si rymanští v závěru roku užili pestrý program

Díky osadnímu výboru si rymanští v závěru roku užili pestrý program

O třetí adventní neděli jsme důstojně oslavili stoleté výročí od postavení rymaňské kapličky, která byla zasvěcena Panně Marii Svatohorské, k níž naši předkové chovali zvláště velkou úctu. Zřejmě především kvůli tomu, že máme slavnou Svatou Horu tak blízko a lidé si k sošce vytvořili zvláštní vztah. Pobožnost u kapličky sloužil pan farář Jan Dlouhý, který pronesl krásná a hluboká slova, která se dotkla srdcí všech přítomných. Účast byla překvapující, sešlo se nás přes 60 malých i velkých sousedů a sousedek. To nám organizátorům udělalo velkou radost. Lidé kolem osadního výboru nazdobili kapličku a připravili pro rodiny s dětmi magickou cestu s lucerničkami, u každého zastavení byl pro děti přichystán malý úkol, za splnění úkolů na děti čekala sladká odměna. Následovalo posezení s domácími dobrotami, o které se sousedé a sousedky podělili. Všichni jsme si náramně užili živou hudbu, nechybělo ani pár vánočních písniček. Všichni jsme si říkali, že podobnou akci budeme muset zopakovat i v příštím roce.
O Štědrém dnu kaplička zazářila, rodiny si sem chodili pro Betlémské světlo, aby svému domovu dodali ještě slavnostnější atmosféru. Lidé si také uvnitř kapličky symbolicky zapalovali svíčky, byla to krásná podívaná.
Poněkud smutnou událostí bylo zvonění dvou rymaňských zvonů (v kapličce a na nové zvoničce u jezírka), abychom tak důstojně uctili památku obětem tragického neštěstí, které se událo v budově Filozofické fakulty na náměstí Jana Palacha. Oběma dočasným zvoníkům se při tom třásly nohy a kolena.

Luboš Kožíšek

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovaný
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se