Dvacáté Rockování s Tonym představí výtvarníka alb Rogera Deana

Dvacáté Rockování s Tonym představí výtvarníka alb Rogera Deana

Ve dvacátém večeru poslechového pořadu si pustíme songy rockových kapel, kterým vytvářel obaly fenomenální výtvarník ROGER DEAN.

Dvacáté Rockování se koná ve středu 16. 6. 2021 od 19 hodin v mníšecké kavárně Malý mnich.

Zazní nahrávky Yes, Asia, Atomic Rooster, Budgie, Osibisa, Gentle Giant, Uriah Heep a další.

Těším se na Vás, milí posluchači kvalitní, rockové hudby.

Sál má omezenou kapacitu, doporučujeme rezervaci míst.

—————————————————————————————————————

Roger Dean (* 1944) je anglický umělec. Nejvíce je znám pro svou práci na obalech alb hudebníků, které začal malovat koncem 60. let a které většinou představují exotické a fantastické krajiny.

Svůj prvním obal alba udělal v roce 1968 pro skupinu Gun. V roce 1971 navrhoval obal pro první album africko-karibské skupiny Osibisa, což mu přineslo více zájmu o jeho práci. Později v témže roce začal spolupracovat se skupinou Yes (což jej nejvíce proslavilo), když navrhl obal pro jejich album Fragile.

Album Fragile kapely Yes

Je znám jako tvůrce scenerií „z jiného světa“, které vytvořil pro skupiny Yes, Budgie , Uriah Heep, Gentle Giant a další skupiny. Charakteristické krajiny představují nádherné kamenné oblouky nebo plovoucí ostrovy, zatímco mnohé malby představují různorodá prostředí (jako na obalu pro album Anderson Bruford Wakeman Howe). Ačkoliv převážně používá techniku akvarelu, mnohé z jeho děl jsou vytvořeny použitím různorodé techniky malby včetně kvaše, tuše, emajlu, pastelu a koláže.

Roger Dean. Foto: Wikipedia

Více o umělci najdete na jeho webových stránkách ROGER DEAN.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se