Expediční kamera ukázala hranice lidských možností

Expediční kamera ukázala hranice lidských možností

V Pavilonu byla hojná divácká účast

Ve středu 22. května hostil velký sál Pavilonu festival EXPEDIČNÍ KAMERA, který do Mníšku přivezl pět nejlepších filmů loňské sezony o cestování, dobrodružství a divoké přírodě.

Pět filmů, pět silných příběhů lidí, kteří se rozhodli poznat hranice svých možností. Tři filmy byly české produkce, ostatní dva měly české titulky. Díky nim mohl divák zjistit, že cestovat lze opravdu kamkoliv a jakkoliv.
Festival může divákům sloužit jako inspirace z cestování, ale především ho má vést k zamyšlení nad smyslem cestování: „Kam až můžeme na lodi doplout?“ „Kam až můžeme vylézt?“ „Kde jsou naše hranice?“

Dokument LEZCI ukázal setkání nejlepšího českého lezce současnosti Adama Ondry a Pepy Šindela, teprve sedmnáctileté naděje tohoto sportu, při přelezu jedné z nejtěžších skalních cest na Slovensku.  
JAVARI (zároveň název řeky) nás zavedl do hlubin Amazonie, kde mapuje expedici dvou přátel k indiánskému kmeni Matsés. Čekal je náročný terén i úraz a musí řešit, prakticky bez cizí pomoci, a vyřešit nebezpečné situace.
PIONIERI (Itálie) sleduje výkon zkušeného horského průvodce, který se rozhodl zdolat šest hlavních vrcholů pohoří Pale di San Martino (Dolomity) během jediného dne podle historických tras prvních horolezců.
Film NÁSLEDOVÁNÍ SPRÁVNÉ CESTY (Rakousko a Kanada) ukazuje, že vášeň ke sportu (správná sportovní cesta) může člověku přinést rovnováhu a naplnění. O tom se přesvědčil původní Kanaďan Jay, bojující s drogovou závislostí, kterému vášeň pro horská kola pomohla obrátit život k lepšímu.
EXPEDICE GANGA sleduje cestu olympionika-kajakáře Vavřince Hradílka po třetí největší řece světa. Tentokrát nejede pro medaile, ale jeho putování má hlubší smysl: urazí 121 km ve prospěch 121 nejchudších dětí ze slumu z bangladéšské metropole Dháka.

Foto: Lenka Živná
Další fotografie najdete na mníšeckém facebookovém profilu.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovaný
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se