Jubilejní Knoflíkáč vynesl přes padesát tisíc korun

Jubilejní Knoflíkáč vynesl přes padesát tisíc korun

Pódium před vchodem do budovy základní školy

Poprvé ve své 20leté historii se KNOFLÍKOVÝ TRH konal před základní školou.

Výhodami nového umístění (ve srovnání s pěší zónou pod kostelem) byl rozsáhlejší prostor pro rozmístění stánků, větší pódium i plocha pro publikum sledující doprovodný program. Dětem a učitelům přišlo zase vhod zázemí školní budovy, kde se mohli před vystoupením na pódiu nebo mezi prodejem na stánku ohřát a dopřát si horký čaj, pravidelně doplňovaný ze školní jídelny.
Za vytrvalého sněžení si mrazivé sobotní odpoledne přišla užít a do vánoční pohody se naladit odhadem tisícovka návštěvníků. Všechny chodníky v bezprostředním okolí školy obsadilo na 40 stánků, ve kterých děti ze základní školy, školek a několika mníšeckých spolků nabízely k prodeji vlastnoruční výrobky. Stoly se doslova prohýbaly pod rozličnými sladkostmi, adventními a vánočními dekoracemi (převažovaly adventní svícny a další výrobky z jehličí) nebo různými drobnostmi, které poslouží coby dárky pod stromeček.
Jak už název trhu napovídá, neplatilo se penězi, ale knoflíky, které si mohli příchozí vyměnit v kurzu 10:1 (knoflík za desetikorunu). O velkém zájmu kupujících svědčí, že se před třemi Knoflíkovými bankami, kde se prováděly výměny korun za knoflíky, tvořily fronty. Výnos z tzv. Knoflíkové daně (2 Kč z knoflíku, který za své zboží děti utrží) činí letos 51 720 Kč. Větší část z této sumy bude použita na zhotovení nových knoflíků, protože jejich zásoba kapacitně přestává postačovat: každoročně přibývá kupujících a mnozí z nich si nechávají neutracené knoflíky na památku. O využití zbývající částky rozhodne v nejbližší době Školní parlament.
Na pódiu se odehrával tříhodinový doprovodný program, který zajistily děti z mateřských škol, ZŠ Komenského 420, ZŠ Líšnice, ZUŠ Řevnice/Mníšek pod Brdy a několika spolků. Vánoční koledy, veselé písničky, vtipné básničky nebo jednoduché instrumentální skladby v podání dětí dostávaly publikum do předvánoční nálady.
Na závěr akce bylo poděkováno „matkám a otcům zakladatelům, kteří před 20 lety stáli u zrodu této krásné „knoflíkové“ tradice. Plakety se symbolem knoflíku převzaly Alexandra Merunková (tehdejší starostka), Lukáš Nádvorník (tehdejší radní), Anna Čelouchová (za Státní zámek Mníšek pod Brdy) a Lada Freislebenová (za mníšecké Skauty). Závěrem zaznělo přání klidného adventu a požehnaných Vánoc v podání P. Jana Dlouhého, faráře místní římskokatolické farnosti.

Na organizaci letošního Knoflíkového trhu se spolupodílely ZŠ Komenského 420, město Mníšek pod Brdy a místní římskokatolická farnost.

Foto: Lenka Živná
Další fotografie najdete na mníšeckém facebookovém profilu.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se