Koncert v kostele oslavil svátek Tři králů a symbolicky zakončil Vánoce

Koncert v kostele oslavil svátek Tři králů a symbolicky zakončil Vánoce

Zpěvačky Zora Jandová a Esther Mertová

Úžasný kulturní zážitek na svátek Tří králů připravil obecenstvu ve zcela zaplněném mníšeckém kostele sehraný rodinný tým známých hudebníků: Zdenek Merta, Zora Jandová a Esther Mertová.

Hry na klávesy a průvodního slova se zhostil, s kapkou nakažlivého humoru i sebeironie, skladatel Zdenek Merta, který si k mikrofonu postupně zval zpěvačky Zoru Jandovou a Esther Mertovou. Převážnou část hodinového koncertu tvořila jejich vlastní tvorba, Zahájili modlitbou „Andělé strážní, chraňte nás“, která mimořádně nezazněla na posledním Předčasném silvestru na mníšeckém náměstí. Následovala píseň „Když pláče strom“, která je jakýmsi protestsongem za všechny pokácené stromy-velikány, které každoročně padnou za oběť touze představitelů měst a jejich obyvatel po vlastním vánočním stromu na náměstí. U mikrofonu potom vystřídala matku Zoru její dcera Esther, která svým subtilním až éterickým projevem zazpívala původem anglickou baladu „Scarborough Fair“. Nechyběla ani zhudebněná modlitba „Ave Maria“, tentokrát v originálním zpracování Zdenka Merty, která přinesla zajímavé spojení zpívané latiny proložené recitací českého překladu.

Většina písní na programu byla vlastní tvorba


Překvapením večera byl Zdenkem Mertou zhudebněný text z kancionálu k oslavě svaté Máří Magdalény, světice spjaté s Mníšem a Skaleckou poutí, kterého se u mikrofonu zhostily členky Mníšeckého chrámového sboru Alexandra Merunková a Eva Nováková.
Na závěr přidali Mertovi šansony z repertoáru Edith Piaf: „Mon dieu“ zazpívaný ve francouzském originále a „Padam padam“ přetextovaný Zorou Jandovou do češtiny.
Nadšené publikum si potleskem vynutilo přídavek: koledu původem z 15. století „Narodil se Kristus Pán“, kterou si s chutí zazpíval celý kostel.

Tříkrálový koncert tak lze považovat za symbolické rozloučení s Vánoci, které podle křesťanské tradice končí na svátek Křtu Páně– první neděli následující po Třech králích.

Foto. Lenka Živná
Další fotografie najdete na mníšeckém facebookovém profilu.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovaný
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se