Kulturní program v předzámčí zakončí legendární Plastici

Kulturní program v předzámčí zakončí legendární Plastici

Zleva: Joe Karafiát, Kába Kabeš, Venca Březina a Vojta Starý

Sobotní kulturní program v mníšeckém předzámčí zakončí legendátní kapela THE PLASTIC PEOPLE OF THE UNIVERSE. V rámci Skalecké pouti 2021 zahrají 24. 7. od 19:00.

Plastici vystoupí ve složení: Jiří „Kába“ Kabeš (viola, theremin, zpěv), Josef „Joe“ Karafiát (kytara, zpěv), Vojta Starý (klávesy), Venca Březina (basová kytara) a Jakub Koláček (bicí).

Během koncertu se můžete těšit především na hity geniální autorské dvojice Egon Bondy (text) a Mejla Hlavsa (hudba) jako Muchomůrky bílé, Magické noci nebo Podivuhodný mandarin. Program je doplněný o nové kompozice z pera kytaristy Joa Karafiáta. Jedná se tak o ucelenou retrospektivu doyenů českého undergroundu.

Jiří „Kába“ Kabeš je s kapelou spojen neuvěřitelných 51 let

Hudební skupina The Plastic People of the Universe (dále jen PPU) vznikla v roce 1968 a jejich tvorba, ovlivněná v začátcích zejména americkými Velvet Underground, Captainem Beefheartem či Frankem Zappou se stala během doby jednou z nejoriginálnějších nejen na české rockové scéně.
S nástupem normalizace byl v roce 1970 kapele odebrán profesionální status a vybavení. Státní šikana vyvrcholila uvězněním několika jejích členů v roce 1976. Vzbudilo to protesty mezinárodní kulturní veřejnosti. Při kampani na jejich obranu se zformovala pozdější Charta 77. Svá slavná, v zahraničí vydaná alba, která kolovala v kopiích mezi zastánci nezávislé kultury, mohli Plastici ve své vlasti vydat až po roce 1989.
Kapela vystupovala na utajovaných „podzemních“ koncertech (do roku 1989), ale i v Bílém domě pro prezidenty Billa Clintona a Václava Havla.
Od roku 1968, kdy PPU vznikli, se v kapele vystřídalo téměř čtyřicet hudebníků. Většina z nich tam ale strávila pouze krátkou dobu.
V roce 2016 se členové undergroundové legendy kvůli neshodám rozdělili. V Mníšku uvidíme a uslyšíme formaci, která sama sebe nazývá Plastic People of the Universe/New generation. Kontinuitu s legenární kapelou představuje zejména Jiří „Kába“ Kabeš, který do PPU přišel už v roce 1970.

Ikonický song Muchomůrky bílé v jejich podání najdete na YOUTUBE.

Použitá foto: Plasticpeople.cz

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se