Mníšecká farnost se připojila k Noci kostelů 2023

Mníšecká farnost se připojila k Noci kostelů 2023

Komentovaná prohlídka kůru

V rámci celorepublikové akce NOC KOSTELŮ 2023 nezůstal pozadu ani Mníšek pod Brdy.

Farníci z Římskokatolické farnosti Mníšek pod Brdy si na páteční podvečer 2. června připravili pestrý program v kostele sv. Václava, který si nenechaly ujít zhruba tři stovky návštěvníků. Na příchozí čekala poklidná atmosféra sakrální památky vystavěné před více než 250 lety umocněná nevšedními hudebními zážitky.
Akce začala v 18 hodin, kdy se na kostelní věži ozval hlas největšího mníšeckého zvonu Václav, který lákal kolemjdoucí k návštěvě. Následovala komentovaná prohlídka kostela, doplněná výkladem o mníšecké historii. Poté se shůry ozvaly majestátní tóny varhan, ke kterým se přidaly housle, violoncello, klarinet a příčná flétna, aby společně ohlásily „Příjezd Královny ze Sáby“ z Händelova oratoria Šalamoun. Komentovanou prohlídku kostelního kúru obohatilo sólo na varhany z repertoáru barokního mistra Bacha. Příjemným osvěžením byly Chvály, zpívané mládeží s doprovodem kytary, violoncella a kláves. O dětské návštěvníky se na zahradě staraly mladé farnice, které je zapojily do výtvarné dílny. Vrcholem večera byl hodinový koncert sedmnáctičlenného Mníšeckého chrámového sboru, během kterého zazněly náboženské písně v několika jazycích (převládaly latina, němčina a angličtina), ale také české lidovky „Což se mně, má milá, hezká zdáš“ nebo „Už ho vedou Martina“. Zajímavá byla také výstava svatých obrázků a misálů v boční kapli. Povedenou akci zakončilo rozjímání ve svíčkami osvětlené kostelní lodi.
Mníšečtí farníci připravili program nejen pro potěchu ducha, ale na návštěvníky čekalo také výtečné domácí sladké i slané občerstvení.
Všem, kteří se zapojili do příprav i programu Noci kostelů patří velké poděkování za úspěšnou akci!

Kolemjdoucí k návštěvě kostela svolával zvoník
Hudebníci ohlašují z kůru „Příjezd královny ze Sáby“
Jedna ze dvou komentovaných prohlídek kostela
Interiér kostela prochází opravou: část lavic je u restaurátora
Mladí farníci si připravili Chvály na kytaru, violoncello a klávesy
O dětské návštěvníky bylo postaráno ve výtvarné dílně
Vrcholem akce byl koncert Mníšeckého chrámového sboru

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se