Mníšecká farnost se zapojila do Noci kostelů 2022

Mníšecká farnost se zapojila do Noci kostelů 2022

Mníšecký dětský sbor Schola

V rámci celorepublikové akce NOC KOSTELŮ 2022 nezůstal pozadu ani Mníšek pod Brdy.

Farníci z Římskokatolické farnosti Mníšek pod Brdy si na páteční podvečer 10. června připravili pestrý program v kostele sv. Václava, který si nenechaly ujít zhruba čtyři stovky návštěvníků. Na příchozí čekala poklidná atmosféra sakrální památky vystavěné před více než 250 lety umocněná nevšedními hudebními zážitky.
Akci zahajoval koncert klasické hudby manželů Pavly a Marka Novákových, ke kterým se připojil i syn Matyáš. Posluchači se mohli postupně zaposlouchat do tónů varhan, klavíru, cembala, violoncella a klarinetu. Následovalo milé vystoupení místního dětského souboru Schola pod vedením Pavly Novákové. Děti školou povinné (nejmladší holčičce je 8 let) zazpívaly české i latinské písně a zahrály také na housle, flétnu nebo kytaru.

Novákovi zahajovali svůj koncert na kůru, poté se přesunuli dolů do lodi

V lodi mníšeckého kostela se poté rozléhalo preludování na varhany v podání Jaroslavy Pinkasové. Následoval koncert třináctičlenného Mníšeckého chrámového sboru pod vedením sbormistra Jana Krejčího s varhanním doprovodem Ludmily Bínové.
Program nebyl zaměřen pouze na dospělé publikum, ale na své si přišly i děti. Zajímavou komentovanou prohlídku kostela si pro ně připravil Jan Tomeček, nebo se mohli zapojit se do venkovní tvořivé dílny, kterou vedla Bětka Romová.

Komentovaná prohlídka kostela pro děti

Komentovanou prohlídku kostela pro dospělé zajistila Maya Mašková. Zajímavá byla také výstava svatých obrázků a misálů v boční kapli, kterou nachystala Jiřina Ptáčková. Závěr povedené akce byl věnován rozjímání při svíčkách spojené se zpěvy z Taizé.
Mníšečtí farníci připravili program nejen pro potěchu ducha, ale na návštěvníky čekalo také výtečné domácí občerstvení.
Všem, kteří se zapojili do příprav i programu Noci kostelů patří velké poděkování za úspěšnou akci!

Fotografie najdete na facebooku.

Použitá foto: autor

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se