Mníšecká knihovna pořádá dvě výstavy z českých dějin

Mníšecká knihovna pořádá dvě výstavy z českých dějin

Výstava k operaci Anthropoid je umístěna v přízemí knihovny

Květen letošního roku přinesl dvě významná výročí z českých dějin: úspěšnou vojenskou operaci Anthropoid (1942) a půlkulaté výročí narození české a uherské královny Marie Terezie (1717).

K oběma výročím byly připravily knihovnice Tereza Bauerová a Nikola Bláhová dvě zajímavé výstavy v budově mníšecké knihovny.

Anthropoid
Před 80 lety byl v Praze spáchán úspěšný atentát na zastupujícícho říšského protektora Reinharda Heydricha. Tato nejvýraznější akce československého odboje zásadně ovlivnila nejen dění na území Protektorátu Čechy a Morava, ale také v celé okupované Evropě. Likvidace 3. nejvýše postaveného muže Německa znamenala mj. odvolání podpisů obou západních mocností (V. Británie a Francie) na Mnichovské dohodě a otevřela cestu k obnovení ČSR v hranicích před rokem 1938.
Výstava se zabývá osudy členů výsadku Anthropoid, přípravou a realizací atentátu, ale i německým terorem v době tzv. hedrichiády. Probíhá v přízemí knihovny a obsahuje 20 panelů.

Výstavu o Marii Terezii najdete na stěně podél schodiště vedoucího do patra knihovny

Marie Terezie
Před 305 lety se ve Vídni narodila Marie Terezie (žila v letech 1717-1780), jediná vládnoucí žena na českém trůnu, která za svou čtyřicetilou vládu zásadním způsobem změnila poměry na území celé monarchie. Iniciovala celou řadu reforem, které nejen zmodernizovaly habsburskou říši, ale také zahájily cestu k obrození českého národa.
Výstava ukazuje Marii Terezii jako reformátorku v mnoha oblastech: školství, financí, vojenství, ale třeba i včelařství a mnoha dalších. Obsahuje 16 panelů a můžete ji vidět na schodišti vedoucím do 1. patra knihovny.

Obě výstavy by měly v městské knihovně probíhat až do konce září 2022.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se