Mníšecký festival svobody a demokracie, aneb dialog o hodnotách, které nás formují

Mníšecký festival svobody a demokracie, aneb dialog o hodnotách, které nás formují

Foto: Lenka Živná

Mníšecký festival svobody a demokracie, který se konal 17. listopadu v sále Pavilonu se hned po svém pilotním uvedení stal nezbytným bodem v kulturním kalendáři města. Akce, kterou město spoluorganizovalo s Magdalénou o. p. s., spolkem Rorejs a místními skauty za finanční podpory družstva Eurosignal, přinesla do města nejen vzpomínky na listopadové události, ale také nabídla zamyšlení nad naší současností i budoucností.

Slovo „festival“ v názvu nebylo vybráno náhodně. Naopak, tato volba byla cílená, aby návštěvníci věděli, že mohou přicházet a odcházet dle libosti v průběhu.
Prostřednictvím retro výstavky starých hraček, různých přístrojů a doplňků do domácnosti, nebo nábytku jsme se měli možnost vrátit v čase. Ukázka starých fotografií chátrajícího kláštera i kostelíka barokního areálu Skalka nám zas připomněla ještě nedávnou realitu žalostného stavu těchto krásných památek. Zvláštní pozornost vzbudila výstava plakátů nazvaná „V kontrastu“, která byla ponechaná v průchodu Pavilonu do konce listopadu. Lidé měli možnost shlédnout vedle sebe staré budovatelské plakáty s předvolební prezentací Občanského fóra. Tyto plakáty, vytvořené v období po zhroucení minulého režimu, měly náročný úkol: zaujmout voliče a vyburcovat je ke svobodnému vyjádření svého volebního práva. Grafika tak musela jasně komunikovat novou éru.
Nazřeli jsme do části životního příběhu disidentky Marie Kaplanové – zakladatelky Magdalény o.p.s., také klienti terapeutické komunity nám předvedli moderní pojetí klasiky Romea a Julie. Jejich interpretace nejen ukázala nadhled a notnou dávku humoru, ale i hluboký vhled do potřeby svobody každého jednotlivce. Diváci ocenili vystoupení velkými ovacemi, což jasně ukazuje, že právě umění může být silným prostředkem k vyjádření a sdílení důležitých hodnot.
Festival nabídl také možnost nahlédnout do minulosti pomocí besed se zajímavými hosty. Celým odpolednem nás v roli moderátora provedl s rozvahou sobě vlastní Jirka Hladovec a mezi jednotlivými body programu si pro nás David Bílek s dalšími dobrovolníky připravili krátké humorné scénky. Svým rozhovorem odstartoval besední část vzpomínkami na opětovný přerod pionýra v skauta, Tomáš Talůžek nám odkryl zajímavosti v pozadí generální stávky v Kovohutích. Pozvání přijala i známá herečka, odpůrkyně režimu Ilona Svobodová, která vyprávěla o tom, jak rozváželi po republice evangelium, tedy zprávy, co se děje v Praze a oč „revolucionářům“ jde. Besední část společně zakončili Zora Jandová a Zdeněk Merta, svými vzpomínkami z uměleckého prostředí.
Pro děti byli připravené dílničky s tvořením placek svobody nebo společného obrazu. Mníšecký festival svobody a demokracie se tak stal nejen setkáním generací, ale i vzácnou příležitostí pro reflektování minulosti a učení se z ní.
Rádi bychom poděkovali všem, kteří se do akce jakkoliv zapojili, ať už organizací, podporou, poskytnutím materiálu, sdílením svých vzpomínek, či samotnou návštěvou. Věříme, že právě společné připomínání těchto událostí přispěje k udržení živého dialogu o demokracii, svobodě a hodnotách, které nás formují.
Atmosféra celé akce se jen těžko přenáší do slov, proto si příští ročník rozhodně nenechte ujít! Kompletní fotodokumentaci najdete na FB stránkách Mníšek kulturní.
Na konec snad stačí jen dodat: „Díky, že můžem!“

Tereza Pomajslová, kulturní referent

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovaný
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se