Mníšecký Knižní klub zve na setkání s autorkou Havířoviny

Mníšecký Knižní klub zve na setkání s autorkou Havířoviny

V úterý 21. února se v kavárně Malý mnich koná od 18 hodin setkání s českou spisovatelkou IVOU HADJ MOUSSA.

Akci, na kterou je zvána také veřejnost, pořádá Knižní klub Mníšek pod Brdy. Setkání bude moderovat Michaela Škultéty. Autorka představí svou loňskou románovou novinku – knihu Havířovina a ráda zodpoví případné dotazy z publika, týkající se i její předchozí tvorby. Zájemci budou mít také možnost si knihu nechat autorkou podepsat.

„Myslím si, že Havířovina je o dost jiná knížka než ty předchozí. I když jsem člověk, který zrovna nezbožňuje změny, v psaní docela ráda experimentuji s různými žánry, postavami a prostředím. S cynismem tu pracuji minimálně, i když občas asi přece jenom lehce vytryskne. Nejspíš je to dáno mým pohledem na svět, který — zjednodušeně řečeno — vnímám jako tragikomický,“ komentuje svůj zatím poslední román autorka.

O čem je kniha Havířovina?
Havířovina je chátrající dům v malé vesnici. Povídá se o ní, že přitahuje všechno špatné — lidé tu umírají nebo přinášejí neštěstí ostatním. A možná se tu zjevují i duchové… Matčina zdánlivě nepodstatná poznámka, že z komína Havířoviny opět stoupá kouř, vyvolá v hrdince románu nutkání zjistit, jestli se v tajemném a pravidelně opuštěném obydlí skutečně odehrává něco nadpřirozeného. Chce o tom napsat knihu, která jí má po trpké životní zkušenosti a neúspěšné literární dráze konečně přinést vysněný úspěch. Na dobrodružné výpravě do minulosti se však kromě cizích osudů setkává i se svými starými strachy — a poznává nové. Není to nakonec tak, že nahlédneme-li do svého nitra, každý v něm najdeme nějakou svou Havířovinu?

Iva Hadj Moussa (nar. 1979) pochází z Písku. Vystudovala psychologii na Masarykově Univerzitě v Brně, krátce pracovala v psychologické poradně v Bruntálu a potom v brněnském Centru dopravního výzkumu. Po celkem deseti letech strávených v Brně se rozhodla přestěhovat do Prahy a zkusit nový obor — reklamní textařinu, kterou se živí dodnes. Je autorkou scénářů večerníčku Nejmenší slon na světě.
Už tři roky po sobě se jí daří pravidelně jednou do roka přicházet s novým románem: Šalina do stanice touha (2020), Démon ze sídliště (2021) a Havířovina (2022).
Má ráda black metal a zlaté retrívry. Je vdaná za Čecha s alžírskou krví a má jednoho syna. Ráda by se jednou zase vrátila do Brna.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se