Mníšecký kostel bude hostit Festival Jakuba Jana Ryby

Mníšecký kostel bude hostit Festival Jakuba Jana Ryby

V neděli 18. září 2022 se v mníšeckém kostele sv. Václava uskuteční od 19:00 koncert v rámci 5. ročníku Festivalu Jakuba Jana Ryby.

Během koncertu zazní:

  • František Benda : Sonáta pro housle a basso continuo
  • Jakub Jan Ryba: Duetto in A dur par il Clavicembalo con Violino solo
  • Josef Fiala: Duett C dur WV 4.17 pro housle a violoncello
  • Johann Sebastian Bach: Sonáta G moll BWV 1029 pro violoncello a cembalo
  • Johann Sebastian Bach: Sonáta G dur BWV 1021 pro housle a basso continuo

Vystoupí: Jiřina Marešová (cembalo a varhany), Lucie Sedláková Hůlová (housle) a Martin Sedlák (violoncello). Dramaturgický úvod obstarají Zdeněk Klauda a Lucie Sedláková Hůlová.

Základními dramaturgickými pilíři koncertu jsou Rybovo Duetto pro housle a cembalo a Bachova houslová Sonáta G dur. Program komorního koncertu je pak doplněn o Duet od Josefa Fialy. Rybova komorní kompozice tak zazní v sousedství barokních sonát od Johanna Sebastiana Bacha a Františka Bendy, který byl sám ve své době považován za významného houslového virtuóza a ve svých skladbách určených tomuto nástroji dovede housle představit v celé šíři instrumentálních možností od dojemných kantilén až po bravurní rychlé věty. Ale zároveň zde budou představeny i plody klasicismu s českými kořeny – tedy Fialova skladba určená pro housle a violoncello, kterou zahrají v dokonalé vzájemné harmonii manželé Sedlákovi.

Vstupné je dobrovolné.

Představujeme účinkující:

Houslistka Lucie Sedláková Hůlová je absolventkou Konzervatoře a AMU v Praze. Věnuje se především sólovému a komornímu hraní. Má na svém kontě mnoho úspěšných koncertů u nás i v zahraničí. Představila se např. jako sólistka Plzeňské filharmonie ve Dvořákově houslovém koncertu na turné v USA. Spolu se svým manželem, violoncellistou Martinem Sedlákem, absolventem Konzervatoře a AMU v Praze a laureátem mnoha mezinárodních violoncellových soutěží, vystupují jako České smyčcové duo a ještě spolu s klavíristkou Veronikou Böhmovou tvoří klavírní trio Kinsky Trio Prague. Lucie i Martin jsou členy a sólisty orchestru Praga Camerata a vyhledávanými partnery jiných sólistů či komorních uskupení. V letech 2000 – 2006 byli členy mezinárodního mládežnického orchestru Verbier Festival Youth Orchestra při festivalu ve švýcarském Verbier, kde měli možnost spolupracovat s nejslavnějšími dirigenty a sólisty naší doby. Se všemi zmíněnými soubory i jako sólisté absolvovali již stovky koncertů po celém světě na prestižních pódiích, Carnegie Hall v New Yorku či Suntory Hall v Tokyu nevyjímaje. Nahráli i několik CD.

Jiřina Marešová vystudovala hru na varhany na Konzervatoři v Praze ve třídě prof. Josefa Popelky a Hudební fakultu Akademie múzických umění v Praze pod vedením prof. Jaroslava Tůmy. Svá studia si rozšířila na Hochschule für Musik und Theater Hamburg ve třídě prof. Wolfganga Zerera, a také doktorským studiem na Hudební fakultě AMU v Praze disertační prací s tématem „Teoretické základy varhanní interpretace (na příkladu období 1945–1989).“ Během svých studií se účastnila mnoha zahraničních mistrovských kurzů (Německo, Francie, Rakousko, Polsko), zaměřených na stylovou interpretaci staré hudby a varhanní improvizaci. Pracovala pod vedením vynikajících pedagogů a interpretů, jako jsou např. M. Haselböck, E. Ulmann, M. Sander, M. Bouvard, L. Lohmann, E. Kooimann, H. Franke ad. V roce 2004 se stala finalistkou Mezinárodní soutěže ve varhanní improvizaci v rakouském Schläglu a v roce 2006 semifinalistkou mezinárodní interpretační soutěže Pražské jaro. Vystupuje na mnoha mezinárodních hudebních festivalech (Smetanova Litomyšl, Teatrum Kuks, Vivat organ, Český varhanní festival, Orlicko-kladský varhanní festival, Varhany znějící apod.) Je také vyhledávaným komorním hráčem. Spolupracuje s vynikajícími sólisty a hudebními tělesy (Collegium Marianum, Musica Florea, ad.). Nahrává pro Český rozhlas v rámci projektu Historické varhany Čech a Moravy. V současné době se věnuje kromě interpretace staré hudby také volné varhanní improvizaci. Spolupracuje s výtvarníky a divadelními soubory. Má za sebou mnoho zvukových snímků a dvě sólová CD.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se