Mníšecký kostel hostil premiérově Festival Jakuba Jana Ryby

Mníšecký kostel hostil premiérově Festival Jakuba Jana Ryby

Zůeva: Ondřej Valenta, Lucie Sedláková Hůlová a Ondřej Sedlák

Vůbec poprvé zavítal do kostela sv. Václava odborníky i laickou veřejností oceňovaný Festival Jakuba Jana Ryby, který se koná na místech spojených s osobou tohoto českého skladatele (v předchozích letech se jeho mníšecká část odehrávala v klášteře na Skalce).

V průběhu koncertu vystoupili Lucie Sedáková Hůlová (housle + zasvěcený výklad o jednotlivých skladatelích), Martin Sedlák (violoncello) a Ondřej Valenta (varhany a cembalo, jinak varhaník Vyšehradské kapituly).
Během devadesátiminutového koncertu představili tvorbu tří českých skladatelů: Jakuba Jana Ryby, Františka Bendy a Josefa Fialy a uvedli také díla Johanna Sebastiana Bacha.
Jejich impozantní hudba přenesla publikum do 18. a na počátek 19. století a mělo možnost účastnit se produkce, které se v té době konala v kostelních lodích i na šlechtických dvorech.
Vrcholem produkce byla Rybova Preludia F dur a D dur zahraná na kostelní varhany. I když jsou varhany novější výroby a Ryba, coby učitelský pomocník a varhaník v Mníšku, na ně v roce 1788 tudíž hrát nemohl, na mníšeckém kůru skutečně ve své době koncertoval! Podle Lucie Sedlákové Hůlové je tedy náš kostel „dosud prosycen jeho duchem a má Rybův genius loci.“

Kromě Mníšku pod Brdy se vystoupení v rámci 5. ročníku festivalu konala ještě v Rožmitálu pod Třemšínem, Starém Rožmitálu, Plzni, Přešticích a Březnici.

Těšíme se, jakou dramaturgii si připraví ředitel festivalu Šimon Kaňka na příští festivalový ročník.

Použitá foto: Michal Kroutil

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se