Mníšecký kostel poosmé rozezněla oblíbená Rybovka

Mníšecký kostel poosmé rozezněla oblíbená Rybovka

"Rybovky" se ujalo celkem 52 hudebníků

K vánočním svátkům v Mníšku pod Brdy patří již osmým rokem koncertní provedení Rybovy České mše vánoční v kostele sv. Václava.

Poprvé tu zazněla na Boží hod vánoční v roce 2015 u příležitosti 250. výročí skladatelova narození (nehrála se jen v roce 2020 kvůli covidu). Letošní provedení se, vzhledem k nedávným tragickým událostem na FF UK, stalo symbolem sounáležitosti a naděje.

Diváci ve zcela zaplněné kostelní lodi (stálo se až v síni za vchodovými dveřmi) si užívali vánoční atmosféru za zvuků nejoblíbenější české církevní skladby. Nejdříve vyslechli varhanní improvizace na témata Jakuba Jana Ryby v podání Jiřiny Marešové. Potom následoval příběh o zvěstování Kristova narození a příchodu pastýřů k jesličkám, který před 227 lety zkomponoval rožmitálský kantor Jakub Jan Ryba. Dá se říct, že mníšecký kostel má Rybův „genius loci“, neboť předtím v našem městě působil 17 měsíců jako učitelský pomocník a hrával i na místní varhany.
V závěrečném pásmu zazněly lidové koledy Veselé vánoční hody, Nesem vám noviny, Já bych rád k Betlému, Dej Bůh štěstí tomu domu, Půjdem spolu do Betléma a Narodil se Kristus Pán i Chtíc, aby spal barokního skladatele Adama Michny z Otradovic. Celkem se představilo 51 hudebníků a zpěváků v čele s dirigentem Jakubem Waldmannem: Komorní orchestr a sbor Praga Camerata (hráč na lesní roh jezdí kvůli „Rybovce“ speciálně až z Japonska), sólisté, Mníšecký chrámový sbor a hosté. Svými skvělými výkony si vysloužili mohutný závěrečný aplaus.

Další fotografie najdete na mníšeckém facebookovém profilu.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovaný
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se