Mníšecký kostel rozezněl Svatováclavský koncert

Mníšecký kostel rozezněl Svatováclavský koncert

Důstojnou oslavou svátku sv. Václava byl koncert klasické hudby, který se tradičně konal v mníšeckém kostele na výročí mučednické smrti jeho patrona.

Tentokrát pozvání přijali: ŠTĚPÁNKA HEŘMÁNKOVÁ (soprán), MICHAL NOVENKO (varhany) a MIROSLAV LAŠTOVKA (trubka), kteří po celou dobu produkce zůstali na kruchtě, a návštěvníci tak mohli snadno získat pocit, že se k nim z hůry snáší hudba přímo andělská.

Spojení tónů majestátních varhan a výrazné trubky dodávalo koncertu slavnostní atmosféru. Většina skladeb byla v instrumentální formě, některé doprovodila sopranistka. Po úvodní Charpentierově intrádě následovaly skladby barokních mistrů Bacha, Händela (árie Lascia ch´io pianga z opery Rivaldo) a našeho Michny z Otradovic (Nebeští kavalérové). Nechyběly ani méně známé varianty zhudebněné modlitby Ave Maria. Příznivce monarchie jistě potěšila varhanní variace na Haydnovu píseň „Zachovej nám Hospodine“. Sondou do středověku byla varhanní improvizace na Svatováclavský chorál. Koncert byl zakončen ikonickým spirituálem Amazing Grace, jehož vznik se datuje k roku 1779.
Koncert byl nejenom oslavou sv. Václava, ale i úžasných mníšeckých varhan, které v našem kostele dělají radost již 170 let.

Více fotografií najdete na mníšeckém facebookovém profilu.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovaný
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se