Mníšecký kostel rozezněla barokní hudba konce 17. století

Mníšecký kostel rozezněla barokní hudba konce 17. století

Mníšecký kostel hostil nevšední kulturní událost. Foto: autor článku

I přes deštivé podvečerní počasí si do mníšeckého kostela sv. Václava našly cestu desítky posluchačů a posluchaček, aby se potěšily krásnými tóny barokní hudby.

Virtuozky Marie Magdalena Fuxová (housle) a Helene Lerch (cembalo) zahrály pět vybraných Růžencových sonát z díla česko-rakouského skladatele Heinricha Ignaze Franze Bibra (1644 – 1704).

Během hodinového koncertu zazněly sonáty s názvy: Navštívení, Obětování, Dvanáctiletý Ježíš v chrámě, Nanebevzetí a Korunování Panny Marie.

Na cembalo hraje Helene Lerch, na housle Marie Magdalena Fuxová OSB. Foto: autor článku

Krátké představení obou interpretek:

MARIE MAGDALENA FUXOVÁ OSB (housle)
Je členkou Pro Arte Tria, Bayerisches Kammerorchester, vyučuje na Hudební škole a gymnáziu hl. města Prahy. Spolupracuje s Dubai National Conservatory. Díky skvělému rodinnému zázemí (matka houslistka JFO, otec prof. na VŠB-Technické Univerzitě) se jí podařilo již v dětství zvítězit v mnoha soutěžích (absolutní vítěz soutěže ZUŠ, 2x vyhrála soutěž konzervatoří ČR, 2x získala 1. cenu na Kociánově mezinárodní soutěži, vítězství v mezinárodní soutěži B. Martinů v Praze, cena na soutěži „Beethovenův Hradec“ a spousta dalších speciálních ocenění ze soutěží v Záhřebu, Neapoli, Covilhae).
AMU v Praze absolvovala u prof. I. Štrause a dále studovala u řady předních českých a světových houslistů.
Dva roky byla členkou Pavel Haas Quartet, s nímž koncertovala v nejprestižnějších sálech světa (Carnegie Hall New York, Salzburger Mozarteum, Cité de la Musique Paris apod.).
V roce 2016 vstoupila do benediktinského opatství Venio a žije v klášteře na Bílé hoře.

HELENE LERCH (cembalo)
Studovala hru na historické klávesové nástroje u Bradforda Tracey na Hochschule der Künste Berlin a u Colina Tilneye v Torontu. Své studium prohloubila u Ton Koopmana a Tiniho Mathota na Koninklijk Conservatorium v Den Haagu. Od té doby se věnuje čilé koncertní činnosti jako sólistka i členka různých komorních souborů doma i v zahraničí. Jako cembalistka a varhanice se účastní různých projektů, festivalů a zahraničních turné, rozhlasových a CD nahrávek, mezi jinými s Akademie für Alte Musik Berlin, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, s Lautten Compagney, Dresden Barockorchestr a Barockorchestr La Banda, s Münchener Kammerorchester, Südwestrundfunkorchester Bade-Baden a Freiburg a Bamberskými symfoniky.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se