Mníšecký rodák oživuje biograf v nedaleké Litni

Mníšecký rodák oživuje biograf v nedaleké Litni

Vladimír Větrovský v promítací kabině

Rozhovor s akademickým malířem Vladimírem Větrovským, který prožil část života v Mníšku pod Brdy a před rokem uspořádal ve skaleckém kostelíku výstavu s názvem „Na hromadě suti“, jsme zveřejnili v loňském zářijovém čísle Zpravodaje (č. 298/2020).

Výtvarnictví a práce pro domácí i zahraniční filmové produkce nejsou jedinou Vladimírovou činností, neboť od loňska také navíc promítá a tvoří dramaturgii v obnoveném kině v Litni. Vytvořil také nový design předsálí s barem, které díky vyřazeným filmovým dekoracím přeměnil na příjemný klubový prostor.

Předsálí s barem přetvořil do podoby filmového klubu

Proč by měli diváci navštívit liteňské kino?
Podle mého názoru tu teď máme nejlepší kino v regionu. Máme nově zrekonstruovaný interiér, prostorový zvuk, kvalitní obraz a možnost digitálních projekcí, takže tu můžeme promítat všechny premiérové filmy. Příznivá je i cena za vstupenku, což je 130 korun. Je to pro lidi, kteří mají rádi jinou spíš klubovou atmosféru. Sejdou se tu s přáteli, posedí chvilku u skleničky a zkouknou i film.

Jak tvoříte programovou skladbu?
Snažíme se náš program přizpůsobit publiku, takže dáváme premiérové pohádky pro děti a hodně české filmy a komedie, protože o ně je asi největší zájem. Občas zkoušíme i náročnější artovou projekci. Jednou měsíčně tu promítáme i film s hudební tematikou nebo koncert. Příští měsíc nás čeká dlouho odkládaná premiéra dokumentu „Karel“ o závěru života Karla Gotta. Do budoucna chceme dělat i přímé přenosy z Metropolitní opery nebo pouštět záznamy z velkých rockových koncertů.

Sál liteňského kina má kapacitu zhruba 200 míst

Za obnovením kina stojí liteňský starosta Filip Kaštánek, který jeho provoz komentuje: „Kino bylo přes 20 let zavřené a já si říkal, že je velká škoda ten velký sál nevyužívat. Na jaře roku 2019 jsme jako městys Liteň kino znovuotevřeli a i přes několikaměsíční výpadek během coronaviru ho provozujeme doteď. Navíc máme i projekt na rekonstrukci celé budovy kulturáku, která byla postavena před 40 lety, a budeme žádat o dotaci. Obnovení kina nás stálo i spoustu brigádnických hodin ve volném čase a jsme moc rádi, že kino funguje a slouží lidem.“

Program liteňské kina můžete sledovat na webových stránkách KINO LITEŇ.

Použitá foto: Michal Kroutil

 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se