Mníškem prošel masopustní průvod, letos s rekordní účastí

Mníškem prošel masopustní průvod, letos s rekordní účastí

Fotografie všech masek na Farní zahradě

V sobotu 10. února vyrazil před druhou hodinou z Farní zahrady (po povinné společné fotografii) do mníšecký ulic Masopustní průvod. Podle pamětníků se jednalo o jednoznačně nejpočetnější masopustní průvod v jeho novodobé historii, kterou již devátým rokem oživuje spolek Rorejs s přáteli.

Nechyběly v něm tradiční staročeské maškary jako Masopust s ukulele, slaměný, medvěd s basou, bába s nůší, smrtka žid, drábové nebo ženich s nevěstou. K nim se přidali vodník, řezník s károu, berušky, rytíři, gentleman v cylindru, bílé paní, princezny, řeholníci, cikánky, Šmoula, gejša, zbrojnoš, Mexičanka, jahoda, kovboj, Střihoruký Edvard, hasič, mluvící sob, Darth Vader a řada dalších, častokrát i neidentifikovatelných maškar. Jednu dobu byl v houfu spatřen i hororový Mike Myers, ale naštěstí se brzy vytratil neznámo kam. Kdo žádnou masku neměl, dostal od organizátorů alespoň škrabošku, aby do průvodu lépe zapadl.
Maškary provázelo, na únor nezvykle teplé počasí (přes 10 °C), což ještě zvýšilo jejich rozvernost. V čele jely dva ozdobené alegorické vozy, na kterých do kroku a skoku vyhrávala Příležitostná kapela. Na bezpečnost průvodu na silnicích, na pořádek i na mravopočestnost mezi maskami dohlížela čtyřčlenná jednotka drábů/policajtů. Na průvod čekalo celkem 10 zastavení, kde byly maškary bohatě pohoštěny a zároveň si mohly na chvilkou odpočinout při veselé písničce. Domácí si pro ně připravili sladké i slané pamlsky (tradičně se smaží koblihy), nechyběly ani alkoholické nápoje na zahřátí. Za odměnou čekal štědrého hospodáře i hospodyni veselý taneček s některou z maškar. Zpívala se tradiční masopustní píseň, začínající slovy „Masopust držíme, nic se nevadíme pospolu…“, chytlavé lidovky jako Chytili jsme lososa, Vysoký jalovec nebo Okolo Hradce, zabrousilo se i do repertoáru pop music a hrála se Želva a Kávu si osladím.

K tradičním maskám na staročeských masopustech patří slaměný a bába s nůší

Mezi zastávkami nechybělo zámecké nádvoří, kde si při pohledu na maškary aktivovali své fotoaparáty tuzemští i zahraniční turisté. V Domově pro seniory Pod Skalkou se veselými písničkami udělala radost babičkám a dědečkům. Na zahradě domu v Rymaňské ulice jsme se zase přiučili něco z japonštiny. Při nejdelším zastavení, v Pivnici Podloubí, kde na průvod čekalo pohoštění v podobě výtečného vepřového guláše a škvarkových placek, byla vyhlášena soutěž o nejpovedenější masky. V dospělé kategorii vyhrál Střihoruký Edvard (loni šel za Marfušu), mezi dětmi zvítězil Darth Vader (vyhraný dort svým světelným mečem poctivě rozkrájel mezi další děti) a basu piv za skupinovou masku sbalili drábové/policajti. Průvod se po městě ubíral skoro 5 hodin, a která z maškar vydržela až do konce, byla odměněna voňavou jitrnicí nebo špekáčkem z řezníkova hrnce.

Do kroku i do skoku zahrála Příležitostná kapela


Členům spolku Rorejs i jejich přátelům patří velké poděkování za to, že Masopustní průvod pravidelně organizují a udržují tak pro veřejnost zajímavé staročeské tradice. Díky nim máme možnost zjistit, jak naši předkové slavili každoroční svátky slavili a a užívali si obyčeje spojené s různými ročními obdobími.

Příští masopustní průvod se na spanilou jízdu městem vydá v sobotu 15. února 2025. Všichni tak máte dostatek času na přípravu/nákup vlastní masky. A vězte, že masopust si užijete daleko více jako maškara než doprovod v civilu, což může potvrdit i sám autor článku, který se průvodu zúčastnil v masce již potřetí.

Foto: Petr Marhoul
Další fotografie najdete na mníšeckém facebookovém profilu.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se