Mníškem prošel masopustní průvod maškar

Mníškem prošel masopustní průvod maškar

Masopust 2022

Po roční pauze způsobené covidem-19 se poslední únorovou sobotu vydal do ulic Mníšku pod Brdy masopustní průvod maškar.

Mohli jste v něm potkat medvěda hrajícího na basu, masopusta s ukulele, bábu s nůší, slaměného, řezníka, žida s pejzy v kaftanu s pytlem na zádech, ženicha s nevěstou, smrtku s kosou, drába, šaška a spoustu dalších roztodivných masek. Spolek ROREJS se svými přáteli už pošesté uspořádal masopustní průvod, který dříve nechyběl na žádné české ani moravské vsi či městě a slavnostně zakončoval dlouhé období mezi Vánocemi a postní dobou.

Taneček s paní domácí

Maškary zahájily své tažení na farní zahradě a cestou na ně čekalo celkem deset zastavení, během nichž byly pohoštěny rozličnými dobrotami a posilněny alkoholickými nápoji. Za odměnu pak zahrály štědrým hostitelům na hudební nástroje, kterým vévodily masopust s ukulele a medvěd s basou, a vzaly je i do tance. Diváci tak mohli obdivovat veselé taneční kreace na lidové i zlidovělé melodie jakoMasopust držíme, Chytili jsme lososa, Kalamajka, Vysoký jalovec a další oblíbené písničky.

Na jedné z deseti zastávek

„S přáteli jsme se rozhodli, že si budeme připomínat zvyky a obyčeje z časů dávno minulých. Neradi bychom, aby se v dnešní době zapomnělo na staré české tradice, které naši předkové dodržovaly po dlouhé generace. Masopustní průvod spolupořádáme šestým rokem a jsme rádi, že má mezi obyvateli Mníšku docela ohlas. Přidávají se k nám totiž i se svými dětmi nejen jako diváci, ale častokrát přispějí i se svou vlastnoručně vyrobenou maskou. Doufáme tedy, že tato obnovená tradice jen tak nezanikne, vysvětluje Jiří Hladovec alias masopust dodává: „Rád bych také připomněl, že s ROREJSi jsme s masopustem začali pomáhat Lucce a Daniele, které první obnovený průvod uspořádali v roce 2009. Jim patří díky za obnovení téhle pěkné tradice!“

Pohoštění před Malým mnichem

Masopust držíme, nic se nevadíme pospolu,
Proč bychom se hádali,
když jsem se tak shledali, poznovu?
Proč bychom se hádali,
když jsem se tak shledali, poznovu?

V dobrém jsme se sešli,
rádi jsme se našli pospolu.
Dříve než se rozejdem,
ještě se zas obejmem, poznovu.
Dříve než se rozejdem,
ještě se zas obejmem, poznovu.

Všechny fotografie najdete na Facebooku.
Autorem fotek je Michal Kroutil.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se