Mníškem prošly masopustní maškary

Mníškem prošly masopustní maškary

Společná fotografie všech zúčastněných maškar

První únorovou sobotu prošel ulicemi Mníšku MASOPUSTNÍ PRŮVOD, který uspořádali členové spolku ROREJS s přáteli.

Začátek průvodu byl na farní zahradě, kde se sešlo na 120 lidí, z toho většina v maskách. Mohli jste v něm potkat medvěda hrajícího na basu, masopusta s ukulele, bábu s nůší, slaměného, řezníka, žida s pejzy a v kaftanu s pytlem na zádech, ženicha s nevěstou, smrtku s kosou, drába, cikánku věštící z ruky, vodníka, kominíka, jeptišku, mnicha, hejkala, marfušku a spoustu dalších roztodivných masek převážně ruční výroby.

Medvěd hraje na basu na jednom z alegorických vozů

Průvod vedly dva alegorické vozy na elektrický pohon ozdobené pestrobarevnými pentlemi se šoférem nabízejícím pro povzbuzení alkoholickou vzpruhu v barvách semaforu. Na průvod čekalo celkem 11 zastavení, kde byly maškary pohoštěny rozličnými nápoji a slanými a sladkými laskominami (autor článku doporučuje všem maškarám vynechat napříště domácí oběd, protože to množství nabízených jídel snad ani nešlo spořádat). Za odměnu následovala písnička a taneček se štědrým hospodářem a hospodyní. Diváci tak mohli obdivovat veselé taneční kreace na lidové i zlidovělé melodie jako Masopust držíme, Chytili jsme lososa, Co jste hasiči, Vysoký jalovec, Okolo Hradce a další oblíbené písničky.

MASOPUST je třídenní lidový svátek, který se slavil ve dnech, předcházejícím Popeleční středě (ta letos vyšla na 22. února), kterou začíná 40denní půst před Velikonocemi.
Vyvrcholením masopustu byly průvody maškar, který neměl závazná pravidla. Záleželo jen na vtipu a pohotovosti „maškarádů“, jaké taškařice budou provádět. Masky byly všude pohoštěny – něčím k zakousnutí a především pálenkou a pivem, které ještě zvyšovaly rozpustilost a veselí.
O masopustních rejích z Čech i Moravy jsou dochovány písemné zprávy již ze 13. století, i když svátek je zřejmě ještě staršího data.

V mrazivém počasí přišla všem vhod návštěva v Domově pro seniory Pod Skalkou, kde maškary zahrály a zapívaly před plným sálem. Uživatelé se k nim připojili a spoustu melodií si notovali s nimi. Bonbónkem na závěr před odchodem zpátky do ulic byl hit Kávu si osladím z repertoáru Karla Gotta.
Příjemnou novinkou, která měla do průvodu nalákat více účastníků, byly soutěže s lákavými cenami o nejpovedenější masky: Marfuša a Kobyla získaly po PET láhvi kytínského zlatavého moku, Královská rodina vyhrála basu piv a čokoládový dort byl nakonec za odměnu rozkrájen pro všechny přítomné děti. Poslední zastávkou byl dům v Nádražní ulici, kam po několikakilometrovém putování, hodování a veselí dorazily jen ty nejodolnější maškary.
Ještě dlouho ale malým i velkým zpěvákům zněla v uších více než 11krát opakovaná písnička neznámého autora z šerého dávnověku:

Masopust držíme,
nic se nevadíme pospolu.
Proč bychom se hádali,
když jsme se tak shledali poznovu!
V dobrém jsme se sešli,
rádi jsme se našli pospolu.
Dříve než se rozejdem,
ještě sobě zapějem poznovu!

Velké poděkování patří jeho tradičním organizátorům ze spolku ROREJS, kteří dbají na připomínání staročeských tradic a zvyků. „Tradice Masopustního průvodu se obnovovala v roce 2011 a po roční odmlce kvůli covidu se průvod konal již podvanácté. Máme vždycky radost z toho, když se k nám připojí co nejvíce lidí v maskách a pomáhá nám staročeskou tradici udržovat a rozvíjet. Letos se podle našeho odhadu zúčastnilo asi nejvíce maškar v jeho obnovené historii, za což všem patří velký dík. Rád bych také poděkoval všem hostitelům, kteří si pro nás připravili výborné občerstvení a měli s námi, hlučnými a divokými maškarami, trpělivost. Slibujeme, že se pro příští rok (možná) polepšíme,“ zhodnotil masopustní průvod Jiří Hladovec, kterého jste mohli poznat v masce masopusta.

Všude se tančilo a zpívalo

Více fotografií najdete na facebooku.

Použitá foto: Petr Marhoul

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se