Na Boží Hod zazní v kostele Rybova Česká mše vánoční

Na Boží Hod zazní v kostele Rybova Česká mše vánoční

Fotografie z lońského uvedení Rybova ikonického díla

V neděli 25. prosince 2022 se v mníšeckém kostele sv. Václava koná od 16 hodin tradiční Vánoční koncert.

Sváteční program zahájí z kostelního kůru varhanice Jiřina Marešová vlastní improvizací na témata Jakuba Jana Ryby, který na zdejším kůru v letech 1786-1788 sám působil. Hlavní skladbou programu je slavná Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby, bez které si mnozí z nás Vánoce snad ani nedokáží představit. Tento vánoční příběh zasazený do prostředí českého venkova a jeho hudební ztvárnění přitahuje a těší posluchače všech vrstev i věkových skupin již více než dvě stě let. Na závěr koncertu zazní výběr z českých koled, které si spolu s účinkujícími budou moci zazpívat všichni přítomní.

Účinkují:

  • Komorní orchestr a sbor Praga Camerata, Mníšecký chrámový sbor
  • Sólisté: Jiřina Marešová – varhany, Jitka Svobodová – soprán, Oldřiška Richter Musilová – alt, Jaroslav Novák – tenor, Ivo Hrachovec – bas
  • Diriguje: Tomáš Koutník

Představujeme účinkující:

Soubor PRAGA CAMERATA je jedním z předních českých komorních ansámblů. Úspěšně koncertuje již dvacet let nejen na české hudební scéně, ale reprezentuje naši zemi také na mnoha zahraničních festivalech i v prestižních koncertních sálech (Tonhalle Zürich, KKL Concert Hall v Luzernu, Palau de la Musica v Barceloně, Auditorio ve Valencii, Suntory Hall v Tokiu, Soeul Arts Centre, aj). Spolupracuje s našimi i zahraničními předními sólisty a dirigenty. Po úmrtí zakladatele souboru, houslisty Pavla Hůly převzala umělecké vedení orchestru jeho dcera, houslistka LUCIE SEDLÁKOVÁ HŮLOVÁ.

JIŘINA MAREŠOVÁ studovala hru na varhany na Konzervatoři a AMU v Praze a na Hochschule für Musik und Theater Hamburg. Zabývá se stylovou interpretací staré hudby, hrou na historické typy nástrojů i varhanní improvizací. Vystupuje na mnoha mezinárodních hudebních festivalech, je vyhledávanou komorní hráčkou a účastnila se projektu Českého rozhlasu Historické varhany Čech a Moravy.

Sopranistka JITKA SVOBODOVÁ je sólistkou opery Národního divadla, hostuje také ve Státní opeře. Po absolvování konzervatoře nastoupila do angažmá v Divadle J. K. Tyla, kde mj. vytvořila svou první Rusalku, k níž se pravidelně vrací na mnoha operních scénách u nás i v zahraničí. Významné místo v jejím repertoáru představují také role ve Smetanových a Janáčkových operách.

OLDŘIŠKA RICHTER MUSILOVÁ (alt) vystudovala zpěv na Konzervatoři v Praze. Je držitelkou cen mezinárodních pěveckých soutěží v Trnavě a v Karlových Varech. Od roku 1996 je členkou souboru Ars Cameralis, jenž se věnuje interpretaci středověké a soudobé hudby. Spolupracuje pravidelně s Českým rozhlasem a podílela se na nahrávání několika CD. Věnuje se také pedagogické činnosti.

Tenorista JAROSLAV NOVÁK, rodák z nedaleké Líšnice, je členem Kühnova smíšeného sboru. Během své pěvecké kariéry procestoval kromě zemí Evropy také Čínu, Japonsko, Izrael, Jordánsko a další. Na domácí scéně účinkuje v Opeře Národního divadla v Praze a hostuje u Pražského filharmonického sboru.

IVO HRACHOVEC patří mezi přední operní pěvce v oboru lyrický bas. Je absolventem Janáčkovy konzervatoře v Ostravě a Fakulty hudebního umění Ostravské univerzity. Je laureátem několika mezinárodních soutěží. Od roku 2003 je sólistou Národního divadla v Praze na scéně Státní opery, kde úspěšně ztvárnil celou řadu rolí. Zabývá se interpretací staré hudby a je také vyhledávaným interpretem pro oratorní a koncertní díla. Rád zpívá písně, včetně duchovních písní a spirituálů.  

MNÍŠECKÝ CHRÁMOVÝ SBOR je amatérským společenstvím, které se pravidelně schází ke zkouškám na faře. Těžiště repertoáru tvoří liturgická a duchovní hudba, ale také spirituály a tradicionály. Hlavním úkolem sboru je obohacovat a zkrášlovat slavení liturgie, zejména při význačnějších svátcích, tradičně se účastní i akcí jako je Světlo adventní, Vánoční knoflíkový trh apod. Od listopadu 2010 sbor vede sbormistr JAN KREJČÍ.

Dirigent TOMÁŠ KOUTNÍK vystudoval nejprve Pražskou konzervatoř v oboru violoncello. AMU v Praze absolvoval v oborech violoncello a dirigování a záhy získal mezinárodní ocenění coby dirigent. Postupně zastával post šéfdirigenta u Janáčkovy filharmonie Ostrava, Severočeské filharmonie Teplice, jíž byl zároveň ředitelem a Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín. Pravidelně hostuje u našich i zahraničních předních orchestrů. Od roku 1994 pedagogicky působí na pražské AMU, kde v současnosti vede katedru dirigování.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se