Na Boží hod zazní v mníšeckém kostele Rybova Česká mše vánoční

Na Boží hod zazní v mníšeckém kostele Rybova Česká mše vánoční

Česká mše vánoční v kostele sv. Václava (provedení v roce 2021)

V pondělí 25. prosince 2023 se v mníšeckém kostele sv. Václava koná od 17 hodin tradiční vánoční koncert.

Sváteční program zahájí z kostelního kůru varhanice Jiřina Marešová vlastní improvizací na témata Jakuba Jana Ryby, který na zdejším kůru v letech 1786-1788 sám působil.
Hlavní skladbou programu je slavná Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby, bez které si mnozí z nás Vánoce snad ani nedokáží představit. Tento vánoční příběh zasazený do prostředí českého venkova a jeho hudební ztvárnění přitahuje a těší posluchače všech vrstev i věkových skupin již více než dvě stě let.
Na závěr koncertu zazní výběr z českých koled, které si spolu s účinkujícími budou moci zazpívat všichni přítomní.

„Rybovka“ je v naší zemi jedním ze symbolů Vánoc a již osmým rokem je její koncertní provedení součástí sváteční atmosféry i u nás v Mníšku.

Účinkují:

Komorní orchestr a sbor Praga Camerata
Mníšecký chrámový sbor

Sólisté:
Kristýna Kůstková – soprán
Oldřiška Richter Musilová – alt
Luboš Šedivý – tenor
Ivo Hrachovec – bas
Jiřina Marešová – varhany

Diriguje:
Jakub Waldmann

Představení účinkujících:

Praga Camerata je jedním z předních českých komorních souborů. Úspěšně koncertuje již dvacet let nejen na české hudební scéně, ale reprezentuje naši zemi také na zahraničních festivalech i v prestižních koncertních sálech (Tonhalle Zürich, KKL Concert Hall v Luzernu, Palau de la Musica v Barceloně, Auditorio ve Valencii, Suntory Hall v Tokiu, Soeul Arts Centre, aj). Spolupracuje s našimi i zahraničními předními sólisty a dirigenty. Často doprovází například houslového virtuosa Pavla Šporcla. Po úmrtí zakladatele souboru, houslisty Pavla Hůly, převzala umělecké vedení orchestru jeho dcera, houslistka Lucie Sedláková Hůlová se svým manželem, violoncellistou Martinem Sedlákem.

Kristýna Kůstková (soprán) je absolventkou Akademie múzických umění v Praze a zároveň měla možnost jako stipendistka mnoha prestižních stipendií a grantů vystudovat magisterský program na Mannes School of Music v New Yorku. Je držitelkou ceny Bauše Ruys pro nejlepšího studenta AMU, ocenění Gold Crystal Heart za reprezentaci české kultury v USA a je vítězkou několika pěveckých soutěží. V současné době hostuje jako sólistka ve Státní opeře Praha, Národním divadle moravskoslezském a v Jihočeském divadle.

Oldřiška Richter Musilová (alt) vystudovala zpěv na Konzervatoři v Praze. Je držitelkou cen mezinárodních pěveckých soutěží v Trnavě a v Karlových Varech. Od roku 1996 je členkou souboru Ars Cameralis, jenž se věnuje interpretaci středověké a soudobé hudby. Spolupracuje pravidelně s Českým rozhlasem a podílela se na nahrávání několika CD. Věnuje se také pedagogické činnosti.

Luboš Šedivý (tenor) studoval obor hudební výchova – sólový zpěv na Pedagogické fakultě Západočeské univerzity v Plzni ve třídě prof. Svatavy Luhanové – Jirouškové.
Od roku 1995 do r. 2004 působil jako člen sboru opery J. K. Tyla v Plzni, od roku 2004 je členem operního sboru Národního divadla v Praze. V lednu 2010 se stal zakládajícím členem vokálního ansámblu Martinů voices. Od r. 2004 se s oblibou věnuje rovněž studiové práci.

Ivo Hrachovec patří mezi přední operní pěvce v oboru lyrický bas. Je absolventem Janáčkovy konzervatoře v Ostravě a Fakulty hudebního umění Ostravské univerzity. Je laureátem několika mezinárodních soutěží. Od roku 2003 je sólistou Národního divadla v Praze na scéně Státní opery, kde úspěšně ztvárnil celou řadu rolí. Zabývá se interpretací staré hudby a je také vyhledávaným interpretem pro oratorní a koncertní díla. Rád zpívá písně, včetně duchovních písní a spirituálů.

Jiřina Marešová studovala hru na varhany na Konzervatoři a AMU v Praze a na Hochschule für Musik und Theater Hamburg. Získala řadu ocenění na soutěžích. Zabývá se stylovou interpretací staré hudby, hrou na historické typy nástrojů i varhanní improvizací. Vystupuje na mnoha mezinárodních hudebních festivalech, je vyhledávanou komorní hráčkou a účastnila se projektu Českého rozhlasu Historické varhany Čech a Moravy.

Mníšecký chrámový sbor je amatérským společenstvím, které se pravidelně schází ke zkouškám na faře. Těžiště repertoáru tvoří liturgická a duchovní hudba, ale také spirituály a tradicionály. Hlavním úkolem sboru je obohacovat a zkrášlovat slavení liturgie, zejména při význačnějších svátcích, tradičně se účastní i akcí jako je Světlo adventní, Vánoční knoflíkový trh apod. Od listopadu 2010 sbor vede sbormistr Jan Krejčí.

Jakub Waldmann vystudoval hru na kontrabas na Teplické konzervatoři a Hudební fakultě Akademie múzických umění v Praze. Během studií působil v orchestru Národního divadla a v Sukově komorním orchestru. Přes dvacet let byl členem kontrabasové skupiny České filharmonie. Významná je jeho spolupráce s Českým komorním orchestrem, kterého byl pět let ředitelem. Od roku 2002 vyučuje na Gymnáziu a Hudební škole hl. m. Prahy. Spolupracuje s Českým rozhlasem, organizuje v Čechách hudební festivaly, věnuje se edukativním hudebním projektům a je organizátorem Mezinárodní kontrabasové soutěže Františka Simandla v Blatné. Jako dirigent pracuje se studenty v mezinárodních evropských projektech Erasmus+ a pravidelně také na festivalech ve Spojených Arabských Emirátech. Od roku 2022 je šéfdirigentem Píseckého komorního orchestru.

Dirigent Jakub Waldmann

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se