Na Boží hod zazní z mníšeckého kostela online koncert klasické hudby

Na Boží hod zazní z mníšeckého kostela online koncert klasické hudby

Sedlák Virtusi jsou rodinné uskupení. Na fotce zleva: Pavel Hůla, Lucie Sedláková Hůlová, Lukáš Sedlák Magdalena Sedláková a Martin Sedlák. Foto: Czechstringduo.webnode.cz/sedlak-virtuosi/

V pátek 25. prosince 2020 se od 16:00 v mníšeckém kostele sv. Václava uskuteční ONLINE KONCERT klasické hudby v podání SEDLÁK VIRTUOSI.
K jeho sledování vás zve město Mníšek pod Brdy a místní římskokatolická farnost.

Koncertovat budou: Lucie Sedláková Hůlová, Pavel Hůla, Magdalena Sedláková (všichni housle), Martin Sedlák, Lukáš Sedlák (oba violloncelo) a Jiřina Dvořáková Marešová (varhany).

Sváteční duchovní slovo přednese farář mníšecké farnosti Jan Dlouhý.

Koncert můžete sledovat zdarma na oficiálním facebookovém profilu města MNÍŠEK POD BRDY nebo na mníšeckém kanálu YOUTUBE.

Program:

J. S. Bach: Jesus bleibet meine Freude – chorál z kantáty BWV 147
J. S. Bach: Pastorale in F, BWV 590 (výběr)
G. F. Händel: Pastorale z oratoria Mesiáš
J. I. Linek: Pastorale in C
J. K. Kuchař: Pastorela in C
Anonymní autor z kúru Panenského Týnce (kolem roku 1790): Dvě pastorely
Joseph Haydn: Divertimento G dur (Hob. V:20)
J. J. Ryba: Pastorela in D, Weihnachtslied
Johann Pachelbel: Kanon
Arcangelo Corelli: Vánoční concerto grosso op. 6 č. 8
Koledy (pouze v případě, že bude povolena účast více zpěváků najednou)

Koncert je věnován Domovu pro seniory Pod Skalkou.
Vedení mníšeckého Domečku by chtělo pořídit, prioritně pro lidi se stařeckou demencí nebo Alzheimerovou nemocí, speciálně upravenou místnost Snoezelen-MSE.
Lze v ní využít technické vybavení k multismyslové stimulaci, jako jsou bublinkové vodní sloupy, hvězdné nebe, optická vlákna, aroma lampa, zrcadlová koule, speciální pohodlný měkký nábytek a další. Pomůcky slouží ke stimulaci smyslů nebo k relaxaci. Důležitým prvkem Snoezelen-MSE prostředí je jeho variabilita, je využíváno pro všechny věkové skupiny.
Pro všechny dobré lidi, kteří by chtěli přispět, je zřízen transparentní účet:
020036-0388060359/0800

Děkujeme za podporu.

Sedlák Virtuosi je soubor tří generací hudebníků jedné rodiny

Houslista Pavel Hůla je respektovaným sólistou a komorním hráčem. V letech 1975 – 2010 byl primáriem Kocianova kvarteta, poté v letech 2010 – 2015 primáriem Pražákova kvarteta. S Kocianovým kvartetem absolvoval přes 3200 koncertů ve třiceti třech zemích světa a nahrál pět desítek CD (pro firmy Supraphon, Denon, Orfeo a Praga Digitals). Jako sólista vystupoval Pavel Hůla s našimi předními orchestry, mj. i s Českou filharmonií za řízení Václava Neumanna. Od roku 2001 je Pavel Hůla uměleckým vedoucím komorního orchestru Praga Camerata. V té souvislosti se stále častěji věnuje i dirigování. Od roku 2006 působí pedagogicky na pražské AMU a je lektorem řady mezinárodních kurzů. Je též zván do porot mezinárodních soutěží. Od roku 2009 je předsedou poroty Mezinárodní Kocianovy houslové soutěže v Ústí nad Orlicí.

Jeho dcera houslistka Lucie Sedláková Hůlová, absolventka Konzervatoře a AMU v Praze, se rovněž věnuje především sólovému a komornímu hraní. Má na svém kontě mnoho úspěšných koncertů u nás i v zahraničí. Představila se např. jako sólistka Plzeňské filharmonie ve Dvořákově houslovém koncertu na turné v USA. Spolu se svým manželem violoncellistou Martinem Sedlákem, absolventem Konzervatoře a AMU v Praze a laureátem mnoha mezinárodních violoncellových soutěží, vystupují jako České smyčcové duo a ještě spolu s klavíristkou Veronikou Böhmovou tvoří klavírní trio Kinsky Trio Prague. Lucie i Martin jsou členy a sólisty orchestru Praga Camerata a vyhledávanými partnery jiných sólistů či komorních uskupení. V letech 2000 – 2006 byli členy mezinárodního mládežnického orchestru Verbier Festival Youth Orchestra při festivalu ve švýcarském Verbier, kde měli možnost spolupracovat s nejslavnějšími dirigenty a sólisty naší doby. Se všemi zmíněnými soubory i jako sólisté absolvovali již stovky koncertů po celém světě na prestižních pódiích, Carnegie Hall v New Yorku či Suntory Hall v Tokyu nevyjímaje. Nahráli i několik CD.

Obě děti Lucie a Martina považují hudbu a hraní na nástroje za běžnou součást života. Patnáctiletá Magdalena hraje od pěti let na klavír a od šesti let na housle. Je studentkou Gymnázia a Hudební školy hl. m. Prahy, kde studuje hru na housle u Jiřího Fišera. Dvanáctiletý Lukáš hraje od pěti let na violoncello. Získal již několik prvních cen na mezinárodních violoncellových soutěžích (Pro Bohemia Ostrava, O cenu Gustava Mahlera Jihlava, Jana Vychytila Praha, aj.). Nyní je rovněž studentem Gymnázia a Hudební školy hl. m. Prahy ve třídě Martina Škampy.
Sedlák Virtuosi úspěšně vystupovali již na mnoha koncertech po České republice a absolvovali i první koncertní turné ve Španělsku.

Se Sedlák Vrtuosi vystoupí také varhanice Jiřina Marešová Dvořáková. Foto: archiv

Jiřina Dvořáková Marešová vystudovala hru na varhany na Konzervatoři v Praze ve třídě prof. Josefa Popelky a Hudební fakultu Akademie múzických umění v Praze pod vedením prof. Jaroslava Tůmy. Svá studia si rozšířila na Hochschule für Musik und Theater Hamburg ve třídě prof. Wolfganga Zerera, a také doktorským studiem na Hudební fakultě AMU v Praze disertační prací s tématem „Teoretické základy varhanní interpretace (na příkladu období 1945 – 1989).“ Během svých studií se účastnila mnoha zahraničních mistrovských kurzů (Německo, Francie, Rakousko, Polsko), zaměřených na stylovou interpretaci staré hudby a varhanní improvizaci. Pracovala pod vedením vynikajících pedagogů a interpretů, jako jsou např. M. Haselböck, E. Ulmann, M. Sander, M. Bouvard, L. Lohmann, E. Kooimann, H. Franke ad. V roce 2004 se stala finalistkou Mezinárodní soutěže ve varhanní improvizaci v rakouském Schläglu a v roce 2006 semifinalistkou mezinárodní interpretační soutěže Pražské jaro. Vystupuje na mnoha mezinárodních hudebních festivalech (Smetanova Litomyšl, Teatrum Kuks, Vivat organ, Český varhanní festival, Orlicko-kladský varhanní festival, Varhany znějící apod.) Je také vyhledávaným komorním hráčem. Spolupracuje s vynikajícími sólisty a hudebními tělesy (Collegium Marianum, Musica Florea, ad.). Nahrává pro Český rozhlas v rámci projektu Historické varhany Čech a Moravy. V současné době se věnuje kromě interpretace staré hudby také volné varhanní improvizaci. Spolupracuje s výtvarníky a divadelními soubory. Má za sebou mnoho zvukových snímků a dvě sólová CD.

 

 

 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se