Na kytínském dřevosochání vznikla nová socha pro Mníšek

Na kytínském dřevosochání vznikla nová socha pro Mníšek

Socha Káji Maříka vznikla na letošním dřevosochařském sympoziu v Kytíně

Na sochařském sympoziu, které probíhalo v týdnu 16. – 20. srpna 2021 v Kytíně, vzniklo celkem osm soch, z nichž jedna byla vytvořena speciálně pro Mníšek pod Brdy.

Symbolicky pro Mníšek se jím stala socha Káji Maříka, kterého vytvořila z dubu sochařka Jitka Kůsová.

Kája Mařík je hrdinou knížek mníšecké autorky Marie Wagnerové (žila v letech 1887-1934, psala pod pseudonymem Felix Háj). Příběhy z dětství, mládí a dospívání chlapce z hájovny se odehrávají ve smyšlené obci Lážov, kterou má být Mníšek pod Brdy a jeho okolí.

Sochařka Jitka Kůsová při práci. Foto: Michal Kroutil

Umělkyně nevytvořila svou sochu jenom jako školáka s nevinným výrazem ve tváři, ale spíš jako rošťáka. Na to odkazuje i prak a kamínek, které drží v rukách za zády. „Socha má symbolizovat krásné a bezstarostné dětství. Zatímco ve tváři je spíš andílek, tak když se na něj podíváte zezadu, připadá vám spíš jako uličník,“ uvedla k soše její autorka.
Paní Kůsová se stala na sochy zobrazující Káju Maříka doslova specialistkou. Svého prvního „Káju“ vytvořila před 7 lety. Ten teď stojí u kytínského hřbitova a symbolicky vítá návštěvníky této malebné obce. Jako model jí tenkrát posloužila letitá fotografie mladšího bratra, coby čtyřletého děcka, zatímco do tvoření mníšeckého „Káji“ zapojila více fantazie i  hravosti.

Pro Jitku Kůsovou není Kája Mařík jedinou sochou vytvořenou v našem regionu. Před dvěma lety pro Mníšek vyrobila dubovou sochu Mnicha. Její dřevěné sochy dále stojí v Kytíně (již zmiňovaný Kája Mařík a Pieta) a v Nové Vsi pod Pleší (Jan Amos Komenský). Svá díla odhalovala i mimo Českou republiku, její kamenné sochy jsou na Ukrajině, v Itálii, Švýcarsku a Francii.

Zepředu andílek, zezadu rošťák

„S nápadem na vytvoření dřevěné sochy mníšeckého školáka Káji Maříka přišla naše kulturní komise a já ho samozřejmě podpořila. Měli bychom si připomínat populární osoby, i když vystupují pouze v románech, které jsou s naším městem spjaty a proslavily ho u několika generací čtenářů. Proto jsem ráda, že i Mníšek bude mít svou sochu Káji Maříka. Nejlépe mu to bude slušet před Pavilonem, kde bude každé ráno vítat naše školáky,“ hodnotí záměr místostarostka Dana Dalešická.

Místostarostka Dana Dalešická při slavnostním převzetí sochy v Kytíně. Foto: Kytin.eu

Kája Mařík by měl být před Pavilonem odhalen během září 2021.

Na kytínském dřevosochání vzniklo sedm dalších soch:

Sochu světice, české kněžny Ludmily pro Zahořany vytvořil Slávek Jiran
Zvoničku pro Novou Ves pod Pleší vytvořil akademický sochař Jiří Němec. Zatím v poloze vleže
Zvonička z detailu
Bohyně života, kombinaci dřeva a kované aplikace, pro Kytín vytvořil Petr Vaculík. Má symbolizovat vývoj člověka od narození, přes mládí až po stáří. Bude umístěna před kytínským domem pro seniory
Originální Pítko a koupaliště pro ptáčky pro Bratřínov vytvořil Zdeněk Vejražka
Sochu římské bohyně lovu Diany pro Malou Lečici vytvořil Pavel Vítek
Vílu pro Trnovou vytvořila Renáta Čermáková
Lavici se sportovní tematikou pro Sokoly ve Voznici vytvořil Josef Šporgi

Použitá foto: autor (není-li uvedeno jinak)

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se