Na Dřevosochařském sympoziu vzniklo sedm nových soch

Na Dřevosochařském sympoziu vzniklo sedm nových soch

Mníšek pod Brdy si nechal vyrobit Fabiána. Na snímku ho sochařka Renata Čermáková předává místostarostce Daniele Páterové

Poslední srpnovou sobotu se na hřišti u ZŠ Komenského 420 konalo slavnostní zakončení DŘEVOSOCHAŘSKÉHO SYMPOZIA 2023, jehož organizace se pro letošní rok ujalo město Mníšek pod Brdy.

I když dopoledne doprovázel vydatný déšť, cestu za sochaři si našly desítky návštěvníků. Čekalo na ně občerstvení (koláčky, káva apod.) a především slavnostní předávání soch obcím, které si je objednaly. Dřevosochařské sympozium se tu konalo v týdnu od 21. do 25. srpna, kdy zde šest sochařů a jedna sochařka (Renata Čermáková, Jaromír Dědek, Slávek Jiran, Jiří Němec, Pavel Vítek, Josef Šporge a Zdeněk Vejražka) vytvářelo sedm soch pro obce z Mníšecka dle jejich zadání. Pro Mníšek pod Brdy vyráběla z dubu sochu dobrého ducha Brd FABIÁNA výtvarnice Renata Čermáková.
Zázemí sochařům poskytla škola, o jejich pravidelnou stravu se postarala mníšecká radnice a denně za nimi s různými laskominami jezdili zástupci jednotlivých obcí. Veřejnost mohla mistry pozorovat při práci se dřevem a ti jim odpovídali na dotazy týkající se vyráběné sochy i jejich zajímavého řemesla. Celou akci mezi kapkami deště doprovodila trampská kapela Bandarend.

Renata Čermáková je výtvarnice z Karlových Varů, kde má keramickou dílnu. Předchozích 30 let dělala učitelku v mateřské škole.
Kromě Fabiána, který vznikl v roce 2023, se může na Mníšecku pochlubit dalšími třemi sochami: v minulosti dělala pro Trnovou Vílu k rybníku, pro Líšnici vyráběla Dědečka hříbečka nesoucího malé hříbky a do betléma do Nové Vsi pod Pleší vyrobila Ženu nesoucí vánočku.

„Bylo nám ctí hostit devátý ročník Dřevosochařského sympozia. Děkuju vám Renčo, Slávku, Šporgy, Jirko, Zdendo, Pavle a Jardo za vaše díla, která jste vytvořili během těch pěti horkých dní. Jste báječná parta sympatických lidí a jsem ráda, že jsem vás mohla poznat a pozorovat vás při vaší práci. Těší mě, že si za vámi našlo cestu mnoho dalších návštěvníků a během těch pár dnů vás někdy i opakovaně pozorovali při vašem tvoření. Musím uznat, že se vám všechny sochy moc povedly a stanou se okrasou našich sedmi obcí,“ řekla na závěr sympozia mníšecká místostarostka Daniela Páterová.

Už je znám i pořadatel příštího ročníku: Dřevosochařské sympozium 2024 bude hostit obec Voznice.

Ostatní fotografie najdete na mníšeckém facebookovém profilu.

Zezadu Fabián nezapře inspiraci šiškou, proto ho jeho autorka nazvala Šiškounem

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se