Na návsi ve Stříbrné Lhotě ožila jedna z legend Divokého západu

Na návsi ve Stříbrné Lhotě ožila jedna z legend Divokého západu

Jezdkyně s vlajkou Pony Expressu přijíždí na stanici do Stříbrné Lhoty

Stříbrná Lhota je jednou ze dvou kolébek československého Pony Expresu, který se letos jel potřicátédeváté!

Na návsi před hospodou již od odpoledne úřadovali s nezbytnými klotovými rukávy „poštovní zřízenci“ v Post Office, kde bylo možno podat dopisnici, kterou řádně orazítkovali, aby pak mohly koňmo doputovat k adresátovi na některou z následujících stanic Pony Expressu.
V termínu od 15:30 do 17:30 sem pak postupně přijížděli jezdci a jezdkyně (měly převahu 5:1) na koních. Stříbrná Lhota je klíčovým dopravním uzlem všech tras a sbíhají se v ní tři větve začínají u hranic: východní (z obce Seňa u Košic, odtud se startovalo 13. 8.), jižní (z obce Studánky pod Vyšším Brodem) a jihozápadní (z obce Lísková za Domažlicemi). „Pošťáci“ pak roztřídili poštu, kterou jezdci přivezli ve čtyřech kožených brašnách přehozených přes sedlo (mochilla) a doplnili je o dopisnice podané ve Stříbrné Lhotě. Před 18. hodinou se dva noví jezdci na čerstvých koních se čtyřmi poštovními brašnami (sem se shromáždily všechny dopisnice přivezené ze tří větví) vydali na novou trasu, jejíž cílovou stanicí je německý Rütenbrock ležící až u nizozemských hranic (dojezd je plánován na 24. 8.).
Celková délka letošního ročníku je zhruba 3 000 km, včetně několika přípojek. Jezdci měli za cíl dojet ze Stříbrné Lhoty do obce Kuchař (nedaleko lomu Velká Amerika), kde je vystřídají další nadšenci této krásné tradice pocházejí z Divokého západu.

Příští rok zažije Stříbrná Lhota i celý Pony Express svátek: pojede se jubilejní 40. ročník!

Další fotografie z akce najdete na mníšeckém facebookovém profilu.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovaný
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se