Nejlepší kotlíkový guláš vaří v Mníšku Skaláci

Nejlepší kotlíkový guláš vaří v Mníšku Skaláci

Skaláci vařili a dusili ve složení (zprava): Josef Šipoš, Pavel Růžička a Jaroslava Růžičková

V rámci letošní Neckyády se konal v pořadí již 2. ročník obnovené soutěže O nejlepší kotlíkový guláš.

Oproti minulému roku, kdy si to mezi sebou rozdaly jen dva týmy amatérských kuchařů, se letošní soutěž rozrostla o dalšího účastníka. Vedle Havlíků, kteří přijeli z chorvatských pláží obhajovat loňské prvenství, a Dlouhoprstých banditů, kteří částečně obměnili mančaft i název, se do kulinářské soutěže nově přihlásil ambiciózní tým Skaláků.

Havlíci přijeli na Zadní rybník až z Chorvatska ve složení: mnich, měšťanka a pachole Spýťa. Nejmoudřejší člen týmu Karel na fotografii chybí

Favorizovaní HAVLÍCI, bojující ve složení Danny Havlíková Hauková, Jan Havlík a Karel Havlík, tentokrát vsadili na středověké kostýmy a zvěřinový guláš z muflona. Zlí jazykové tvrdí, že se jednalo o trofej „ulovenou“ na dálnici D1 při nočním návratu z dovolené, ale pravdivější verze prezentovaná doyenem týmu hovoří o mufloním masu zakoupeném od dobříšských myslivců.
Svůj pokrm nazvali MNICHOVA MANA a doprovodili ho nejen nápaditými kostýmy, ale také pověstí o vzniku názvu „Mníšek“, kdy díky poskytnému dřevu mnichy z Ostrova u Davle mohli místní obyvatelé znovupostavit vyhořelou ves Dubčany a na jejich počest ji nazvali Mníškem.

Dlouhoprstí banditi přikládali pod kotel ve složení (zleva): Pavel Jeřábek, Markéta Bauerová, Eduard Navara a Lenka Jeřábková

DLOUHOPRSTÍ BANDITI vsadili na PRSTOVÝ GULÁŠ, protože podle jejich kapitána Edy Navary: „Se vůbec nevylučuje, že v našem guláši se najdou prsty a na strávníky vykouknou.“ Jako základ pro svou krmi zvolili hovězí kližku a vytunili ji například maďarskou klobáskou nebo paprikami.

Skaláci nad svým bublajícím kotlíkem

Z vrchu Skalka sestoupili SKALÁCI, aby nás pohostili svým SKALECKÝM GULÁŠEM, na který použili hovězí krk, ale o tajných ingrediencích se rozhodli pomlčet. „Loni jsme se byli jenom podívat, soutěž se nám zalíbila, tak jsme se teď zapojili taky,“ uvádí motivaci kapitánka týmu Jarka Růžičková.

Porotce čekal při hodnocení nesnadný úkol, ale po minutách pomlaskávání a pochvalných komentářů, oceňujících naservírované pokrmy, rozhodli o tom, že nejlepší guláš uvařili a vařečku si odnesou Skaláci, v těsném závěsu následovali Havlíci a po nich Dlouhoprstí banditi.

Vítězný Skalecký guláš

Po ochutnávkách poroty následovala neřízená degustace veřejnosti, takže během chvilky byly všechny tři kotlíky prázdné.
Všem ochutnávačům moc chutnalo a už se těšíme na 3. ročník v červenci 2022!

Použitá foto: autor

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovaný
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Navara
Navara
2 let před

Nejprve bychom rádi pogratulovali vítězům – Skalákům – k jejich kulinářskému umění. Také jsme již druhým rokem obdivovali kreativitu oblečení Havlíků. Jak je zmíněno, obměnili jsme složení týmu. Upřímně – byli jsme donuceni 🙂 Loňská kapitánka nám otěhotněla a mi za to nemohli 🙂 Posily v podání ženských rukou a myšlení se nám hodily, ale to bylo druhořadé. Přišli jsme si zasoutěžit a pobavit se. To se nám splnilo. Jak jsem uvedl pro zpravyzmnisku.cz a není to zmíněno „stejně jako v loňském roce jsme přijeli, abychom obhájili první místo odzadu.“. To se nám podařilo, po našem guláši se jen zaprášilo. Takže z tohoto pohledu super. Už teď se těšíme na další ročník a věříme, že se k nám připojí původní kapitánka.
za Dlouhoprsté banditi
Eda Navara – kapitán

Přihlásit se