PatlalaMazal vystavují ve skaleckém kostelíku

PatlalaMazal vystavují ve skaleckém kostelíku

Mirek Salcman: Tanec blažených na hoře

do konce srpna 2022 můžete ve skaleckém kostelíku sv. Máří Magdalény navštívit výstavu obrazů s názvem PATLALAMAZAL. Jejich autory jsou naši sousedé z Nové Vsi pod Pleší: Mirek Salcman a jeho dcera Markéta Salcmanová.

Výstava se již necelý týden po otevření stala tečem vandalismu!

Mirek Salcman (* 1970) řečený Mirovous
Nyní působí jako psychoterapeut v Magdaléna, o.p.s., dříve vystudoval strojní průmyslovku, ergoterapii a fyzioterapii. Pracoval také jako strojní konstruktér, sanitář, hipoterapeut, fyzioterapeut, učitel na učilišti nebo krizový intervent. Příležitostně se pouštěl i do zednických, obkladačských a jiných prací.

Inspiraci pro svou tvorbu hledá v literatuře, která zachycuje problémy zasahující lidskou duši. Jeho abstraktně pojaté obrazy refektují nejen přečtenou literaturu (např. „Dívka z autobusu“ vznikla po přečtení díla slavného amerického psychoterapeuta Irvina Yaloma; „Josefa v kukuřici“ inspiroval příběh traumatu prožitého po letecké havárii), ale i biblické příběhy.

„Výtvarné tvorbě se aktivněji věnuji posledních 15 let. Výstavu v kostele sv. Máří Magdalény jsem původně plánoval k 50. narozeninám, ale překazila to pandemie covidu,“ vysvětluje Mirek Salcman a pokračuje: „Obrazy jsou malované balakrylem a tužkou na už nepotřebné dřevo (dveře, prkna, police ze skříní), které by asi jinak skončilo v kamnech. Kromě toho tu mám i několik plastik z betonu, jejichž formy byly podkladem pro betonování komína doma na zahradě.“

Markéta Salcmanová (* 2004)
Momentálně studuje obor praktická sestra. Své obrazy (především portréty známých osobností) malované centropenem, který „se dá vzít všude s sebou“ a akrylem, vystavuje poprvé.

Autoři plánují veřejnou vernisáž na sobotu 30. července od 15 hodin. Součástí vernisáže bude i bubnování.

Markéta Salcmanová: Co víc říct

Souběžně s výstavou v kostelíku vystavují v klášteře své obrazy Ivan Mládek a Pavel Kreml pod názvem REMINISCENCE.

Výstavy v klášteře i kostelíku jsou otevřeny v termínu:
úterý až pátek: 13 až 17 hodin
víkendy a svátky: 10 až 17 hodin
pondělí: ZAVŘENO

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se