Skaleckou pouť 2021 završí v kostele Hudba starých mistrů

Skaleckou pouť 2021 završí v kostele Hudba starých mistrů

Na fotce zleva: Jiří Sychra, Vojtěch Pelka a Barbora Plachá. Foto: Arpeggio.cz

Poslední akcí letošní Skalecké pouti bude koncert v mníšeckém kostele
sv. Václava
. Můžete si ho přijít poslechnout v neděli 25. 7. od 18:30.

Vojtěch Pelka (kontratenor), Barbora Plachá (harfa) a Jiří Sychra (housle) vám zprostředují Hudbu starých mistrů.

Tři renomovaní umělci nejen z oblasti staré hudby, vás provedou hudbou velkých mistrů od doby renesance po vrcholný klasicismus. Zavedou vás nejen na královské dvory, ale také do těch nejkrásnějších katedrál či koncertních síní ve Francii, Itálii, Anglii nebo Německu.

S hudbou Henryho Purcella, Antonia Vivaldiho, Johanna Sebastinana Bacha, Georga Fridricha Händela, ale také například s hudbou francouzské korunní princezny Marie Antoinette se přenesete do starých časů, které vám navodí nejen hudba sama, ale také velmi vzácný hlas, zvaný kontratenor, či unikátní originální harfa z roku 1779, která se nacházela na dvoře Ludvíka XVI.

Na harfu hrála také francouzská královna Marie Antoinette (žila v letech 1755-1793). Foto: Arpeggio.cz

Barbora Plachá je česká harfistka, jako jedna z mála se intenzivně věnuje historicky poučené interpretaci hudby pozdního baroka a klasicismu na autentickou jednozářezovou harfu z 18. století. Vystudovala Pražskou konzervatoř, Královskou konzervatoř v Bruselu a Norskou hudební akademii v Oslo. Založila Harfovou školu Arpeggio. Kromě klasické hudby se účastní i vícežánrových projektů.
Harfistku Barboru Plachou jste mohli již v Mníšku vidět a slyšet, v listopadu 2019 koncertovala v Pavilonu ke 30. výročí Sametové revoluce.

Jiří Sychra je houslista, specialzuje se na hudbu starých mistrů.

Vojtěch Pelka se s velkým odhodláním „upsal“ kontratenorovému oboru. Ač je teprve studentem Konzervatoře Jana Deyla v Praze, prosadil se v řadě pěveckých soutěží a vedle koncertních vystoupení sbírá i první jevištní zkušenosti – v opavském Slezském divadle vytvořil Cherubína v Mozartově Figarově svatbě a v Plzni císaře Nerona v Monteverdiho Korunovaci Poppey.

Nahrávku tohoto tria si můžete vychutnat na YOUTUBE.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se