Rorejsové slavili 25. narozeniny

Rorejsové slavili 25. narozeniny

Zakládající členové Rorejsu. Zleva: Alena a Filip Hájkovi, Jana a Jiří Hladovcovi, Jan Forejt, Andrea Kučerová, Andrea Turynová, Jana a David Bílkovi a Jan Krásný

Prvního května se na Farní zahradě konala oslava půlkulatých narozenin. Členové mníšeckého spolku ROREJS tu uspořádali oslavu 25. výročí svého založení.

Slavnost byla naplánována symbolicky na den přesně, neboť 1. 5. 1999 se v prostorech bývalého pivovaru (po rekonstrukci objekt Hostince u Káji Maříka) konala první veřejná akce Rorejsu nazvaná LÁŽOV SOBĚ. Čerpala z cimrmanovské poetiky, její součástí byl Cimrmanův třinácti boj o sedmi disciplínách a vyvrcholila odhalení papírové sochy Káji Maříka v parčíku mezi Lhoteckou a Skaleckou ulicí (o několik let později byla oranžová socha školáka s prakem prodána v aukci za nečekaných 12 000 Kč).

Rorejs založila parta kamarádů dvacátníků, kteří chtěli původně bavit jenom sami sebe. Zjistili ale, že dokážou pobavit i lidi kolem sebe, a tím začaly jejich veřejné produkce.

Na oslavě se sešlo na 80 lidí

Na zahradní slavnost dorazilo 1. 5. 2024 v krásném svátečním počasí na 80 hostů z řad podporovatelů a přátel. Stoly se doslova prohýbaly slanými i sladkými dobrotami domácí výroby. A nebyli by to Rorejsové, kdyby si nepřipravili vtipný program.
Přítomní se mohli zapojit do kvízu čerpajícího z bohaté rorejsí historie, padaly otázky/perly typu: „Který lektor řekl nejméně slov při své přednášce?“, „Jak velká musí být krabička na dary, abyste mohli v betlému hrát jednoho z králů?“, Který ze členů spolku oslavil dobudování naučné stezky v roce 2000 požitím více alkoholu než David?“
Soutěžní otázky doprovodily humorně pojaté hrané scénky, které měly respondentům napovědět.  Společnému focení předcházely proslovy, při nichž náčelnictvo rozhodně nezklamalo: co projev, to umělecký výkon (od roztržitého profesora až po veršotepce).

O humor nouze nebyla. Scénka doprovázející vědomostní kvíz: David rozhání lid slavící výročí 17. listopadu

Všichni přítomní se báječně bavili, čímž se naplnilo rorejsí motto: „chceme bavit sebe i ostatní“.

„Je pro Mníšek požehnáním, že tu spolek Rorejs a lidi kolem něj máme. Svými každoročními akcemi, jako jsou například Masopust, Štrůdl, Světlo svatého Martina nebo Na Vánoce dlouhý noce, obohacují kulturní život v našem městě a přispívají i k oživování a udržování tradic. O to víc si vážím toho, že se přípravě i realizaci akcí věnují nezištně a ve svém volném čase. Ráda bych jménem celého města Rorejsu do dalších 25 let popřála hodně štěstí, úspěchů a aby jim i nadále vydržela dobrá nálada a nadhled,“ komentovala spolkové narozeniny místostarostka Daniela Páterová.

„Já doufám, že ještě chvíli v letu vydržíme,“ reagoval optimisticky hejtman spolku Jiří Hladovec.

Další fotografie najdete na mníšeckém facebookovém profilu.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se