Skalecká pouť uctila světici Máří Magdalénu

Skalecká pouť uctila světici Máří Magdalénu

Procesí na cestě z mníšeckého kostela

I když má dnes většina z nás Skaleckou pouť spojenou spíše se světskými radovánkami (kolotoči, stánky a koncerty ve městě), její tradice sahá až do 18. století.

Tehdy se Skalka stala významným poutním místem, kam do kostelíka sv. Máří Magdalény proudily ročně tisíce věřících. Skalecká pouť, konaná koncem července, je spojena s úctou a oslavou této významné světice. Tradici přerušila až komunistická totalita, která nejenže nepřála církvím a věřící vystavovala šikaně, ale také zapříčinila devastaci krásného skaleckého areálu.
Skalecké poutě zde byly obnoveny krátce po tzv. Sametové revoluci a asi největší z nich se konala v roce 1993, kdy do areálu na mši svatou, kterou celebroval arcibiskup pražský P. Miloslav Vlk, přišlo na dva tisíce návštěvníků!

Ročník 2022
Duchovní část Skaleckých poutí je věnována pobožnostem a procesí na vrch Skalka, kde se koná slavnostní Mše svatá k uctění svaté Máří Magdalény. Procesí, které letos vedl opět mníšecký pan farář Jan Dlouhý, a směřující na Skalku z kostela sv. Václava na náměstí, doprovázel písněmi o světici soubor historické hudby Ritornello. Letošní mši celebroval P. Jozef Andrejčák, farář ze Starého Knína a člen Rytířského řádu Křížovníků s červenou hvězdou, který býval knězem v mníšecké farnosti v letech 1987 až 1992 a do našeho města se stále rád vrací. Mši svatou doprovázela farní rodinná kapela Familion. Komentované prohlídky barokním areálem, o které projevilo zájem 82 návštěvníků, zajistil pan Petr Kunt. Po bohoslužbě následoval na pódiu před kostelíkem svěží koncert dvojice Acoustic Stories (Karel Bárta a Kryštof Bartošek). Diváci se mohli během hodinové produkce zaposlouchat do filmových melodií (z Pána prstenů, Hry o trůny nebo Čaroděje ze země OZ) v provedení houslí a kytary. Mimořádně byla otevřena Poustevna, kde mohli návštěvníci vidět sousoší Pieta od barokního mistra Jana Brokoffa a výstavu starých fotografií Skalky.
I tento rok měly na Skalce stánek organizace nabízející v našem městě sociální služby: Domov pro seniory pod Skalkou a Magdaléna, o.p.s.

Příští rok oslavíme 330. výročí vysvěcení kostelíka sv. Máří Magdalény!

Použitá foto: Michal Kroutil

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se