Skalecký klášter bude hostit Festival Jakuba Jana Ryby

Skalecký klášter bude hostit Festival Jakuba Jana Ryby

V úterý 7. 9. 2021 se ve skaleckém klášteře koná od 19:00 KOMORNÍ KONCERT v rámci Festivalu Jakuba Jana Ryby.

Koncertu bude předcházet prohlídka Barokního areálu Skalka od 17:30.

Vystupují: Tomáš Šelc (basbaryton) a Barbara Maria Willi (kladívkový klavír).

Během koncertu zazní následující skladby:
Ludwig van Beethoven: An die Ferne Geliebte, op. 98
Jakub Jan Ryba: Zwölf Böhmische Lieder, N 491-502
Franz Schubert: Du bist die Ruh. An die Musik. An den Mond. Die Forelle.

Komorní koncert je dramaturgicky zaměřen na Rybovu světskou vokální tvorbu. Ryba začal psát umělé písně jako jeden z prvních českých hudebních autorů. Inspirací mu byly například texty českých obrozenců Vojtěcha Nejedlého, Antonína Jaroslava Puchmajera nebo Šebestián Hněvkovského. Jednou z nejstarších sbírek písní na české texty je tedy Rybovo dílo Zwölf böhmische Lieder (1800), kde se mísí motivy vlastenectví s milostnými motivy anakreontské poezie. Nejpopulárnější písní této sbírky se stala ukolébavka Spi má zlatá boubelatá.
Dramaturgie koncertu je orámována Beethovenovým cyklem An die ferne Geliebte a výběrem ze Schubertových písní.

Ceny vstupenek na místě: 100 Kč za plné vstupné; 50 Kč za zlevněné vstupné pro seniory, ZTP a studenty.
Vstupenky je možné zakoupit také v předprodeji pokladně MěÚ Mníšek pod Brdy (pokladna v 1. patře, pondělí + středa 8:30 – 11:30 a 12:30 – 17:30) a v mníšeckých kavárnách Patina House a Malý Mnich na náměstí F. X. Svobody.
Rezervace vstupenek jsou možné u paní Jany Duškové na čísle 318 592 280 nebo na e-mailu: jana.duskova@mnisek.cz, další informace najdete na webových stránkách RYBŮV FESTIVAL.

V pořadí již čtvrtý ročník Festivalu Jakuba Jana Ryby začal 16. května 2021 zahajovacím koncertem v Rožmitále pod Třemšínem.
Festival během následeujících čtyř týdnů nabídne osm koncertů vokálně-instrumentální, symfonické a komorní hudby, mši a workshopy. To vše převážně v místech “Rybova kraje”, Rožmitále pod Třemšínem, v barokním areálu Skalka u Mníšku pod Brdy, na zámku v Březnici, Plzni a Přešticích.

Osudy hudebního skladatele Jakuba Jana Ryby jsou spojeny také s Mníškem pod Brdy, působil zde 17 měsíců jako učitelský pomocník.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se