Skalka má sochu Fabiána, ochránce brdských lesů

Skalka má sochu Fabiána, ochránce brdských lesů

Odhalení sochy se ujaly její autorka, výtvarnice Zuzana Čermáková a mníšecká místostarostka Daniela Páterová

V neděli 21. dubna ožil Barokní areál Skalka kulturní akcí provázející slavnostní odhalení dřevěného sochy lesního ducha FABIÁNA.

Dubového Fabiána vytvořila karlovarská výtvarnice Zuzana Čermáková na loňském dřevosochařském sympoziu v Mníšku pod Brdy. Ztvárnila ho v jeho „přirozené“ podobě vousatého mužíčka oděného do šatů a klobouku z kůry a šišek. Socha byla umístěna k jezírku, aby symbolicky vítala poutníky, kteří ze skaleckého areálu vchází pěšinou do brdských hvozdů.
I když část víkendu propršela, slavnostnímu odhalení přálo slunečné počasí. Skoro by se chtělo říct, že si Fabián u své nebeské vrchnosti vyprosil milost a akce se mohla odehrávat za slunečného počasí. Sochu bájného ochránce brdských lesů a patrona trampů společně odhalily mníšecká místostarostka Daniela Páterová s její autorkou Zuzanou Čermákovou.
Akci zahájily děti z farního sboru Schola, které u rybníčku zazpívaly písničky, v nichž se snoubila lesní tematika s duchovnem: „Poslouchej, co ptáčci zpívají“ a „Jako laň“. Na závěr svého milého vystoupení přidaly gospel afrického původu: „Siyahamba“. Na klávesy je doprovodila jejich sbormistryně Pavla Nováková.

Farní dětský sbor Schola


Povedenou akci zakončil koncert smíšeného pěveckého sboru MolyDury, který se představil v sálu skaleckého kláštera. Před publikum předstoupilo 36 zpěvaček a zpěváků v čele se sbormistryní Terezou Staňkovou a doprovodnou kapelou (perkuse, baskytara, housle, klávesy a příčná flétna). Zazpívali převážně vlastní autorské skladby s názvy jako „Námořnická“, „Vínová“, „Oranžová“ nebo „Divá bába“, v nichž se vyznávají z lásky k přírodě, svobodě ducha a volnosti. Členové početného sboru doslova sálali pozitivní energií a nadšené obecenstvo je odměnilo zaslouženým potleskem.

MolyDury v akci

„Ráda bych poděkovala všem účinkujícím za jejich krásná hudební vystoupení, kterými zpestřili slavnostní odhalení Fabiánovy sochy. Návštěvníkům děkuji za to, že i přes chladné počasí, přišli na Skalku v hojném počtu. Našemu Fabiánovi přeji, aby na Skalce vydržel, co možná nejdéle a dohlédl na to, aby do brdských lesů zavítali jenom nadšení a ohleduplní turisté, kteří vědí, jak se mají chovat v přírodě,“ zhodnotila povedenou akci mníšecká místostarostka Daniela Páterová.

Fabián je legendárním duchem pohoří Brdy, který umí přivolat vichr a bouři, utopit lesy v mlze a v dešti. Tomu, kdo vstupuje do brdských lesů s čistými úmysly, neublíží, ale pytláky a zloděje dokáže nepříjemně potrápit.
Fabiánovi je přisuzována podoba tlustého vousatého mužíčka oděného v mysliveckém. V místním lidovém umění je také zobrazován v šatech z kůry a šišek.
Podle pověsti stával na vrcholu u Hostomic zvaném Baba hrad, ve kterém žil rytíř Fabián se svou ženou. Nedlouho po svatbě se v lesích pod hradem usídlila zlá čarodějka, bývalá milenka rytíře Fabiána. Nepřála mu štěstí a chtěla se pomstít, že se nestala jeho vyvolenou. Jedné noci, když nad Brdy burácela hrozivá bouřka, se čarodějka spojila s pekelnými silami a společně se jim hrad podařilo – i se všemi jeho obyvateli – zničit. Čarodějka žádala, aby se z rytíře Fabiána stal zlý duch, který bude všem škodit a kterého se budou všichni bát, ale Fabiánovo dobré srdce odolalo všem čarám a kouzlům. Rytíř sice zůstal zakletý v podobě lesního ducha, ale dobrým lidem nikdy neublížil. Občas se mu však stýskalo. Tehdy se z brdských lesů ozývalo táhlé, teskné houkání.

Další fotografie Lenky Živné najdete na mníšeckém facebookovém profilu.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se