Slavnostní Mši svatou celebroval pražský arcibiskup Jan Graubner

Slavnostní Mši svatou celebroval pražský arcibiskup Jan Graubner

Přítomné přivítal mníšecký starosta Petr Digrin

Nebývale příjemné počasí (ani vedro, ani déšť) provázelo liturgickou část Skalecké pouti, která se již tradičně odehrává na vrchu Skalka.

Mši svaté před kostelíkem sv. Máří Magdalény předcházelo poutní procesí, které na svou dvoukilometrovou cestu na Skalku vyrazilo od kostela sv. Václava na náměstí za doprovodu souboru historické hudby Ritornello.

Procesí kopíruje původní trasu stoupající lipovou alejí

Letos jsme si připomněli 30. výročí obnovení náboženského rozměru Skaleckých poutí. Období komunistické totality, která náboženství ani Skalce nepřála, původní smysl konání Skalecké pouti na dlouhou dobu zcela utlumilo. Obnovit náboženský rozměr Skalecké pouti se v plné míře podařilo v roce 1993, kdy před kostelíkem celebroval Mši svatou tehdejší pražský arcibiskup Miroslav Vlk. Symbolicky tak byl na letošní Pouť pozván jako hlavní celebrant pražský arcibiskup Mons. Jan Graubner.

Mons. Jan Graubner před oltářem

Na bohoslužbu zavítaly odhadem tři stovky návštěvníků, kteří se pohodlně usadili na připravené židle, nebo na deky do trávy. Nechyběli mezi nimi ani představitelé města a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Věra Kovářová. Své rukodělné výrobky a občerstvení tu ve stánku nad budovou bývalého kláštera nabízela Magdaléna, o. p. s.
Zájemci mohli nahlédnout do mimořádně otevřené Poustevny se sousoším Pieta od barokního mistra Jana Brokoffa a srovnávací výstavou fotografií, mapující dynamické proměny celého skaleckého areálu během 20. století. Výklad jim poskytla ochotná „poustevnice“. V chodbě bývalého kláštera byla připravena výstava ke 330. výročí stavby kostelíka sv. Máří Magdalény.

Poutníci

Po bohoslužbě se s návštěvníky Skalky rozloučila dvojice MarZ, kterou tvoří kytaristka a písničkářka Markéta Zdeňková a trombónista a zpěvák Štěpán Janoušek.

Foto: Patrik Hrubý
Další fotografie najdete na mníšeckém facebooku.


SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovaný
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se