Soubor Musica Bohemica vzdal poctu lidové písni

Soubor Musica Bohemica vzdal poctu lidové písni

Mníšeckému publiku se představilo celkem 11 hudebníků

Krásný hudební zážitek čekal na návštěvníky, kteří se druhou prázdninovou neděli večer vydali do mníšeckého kostela sv. Václava.

Konal se tu jeden z koncertů v rámci 6. ročníku Festivalu Jakuba Jana Ryby, který má od června do října zastávky na místech spojených s osobou tohoto hudebního skladatele přelomu 18. a 19. století (kromě našeho města to je Rožmitál pod Třemšínem, Březnice, Nepomuk, Přeštice a Plzeň).

Tématem letošního mníšeckého koncertu byla LIDOVÁ PÍSEŇ v dílech skladatelů Leoše Janáčka, Bohuslava Martinů, Jakuba Jana Ryby a Jaroslava Krčka. V průběhu koncertu vystoupil soubor historické hudby MUSICA BOHEMICA s dirigentem a uměleckým vedoucím Jaroslavem Krčkem, který v pauzách publikum seznamoval s uváděnými skladbami i podhoubím jejich vzniku. Celkem 8 instrumentalistů (housle, viola, violoncello, kontrabas, příčná flétna, zobcová flétna, klarinet, anglický roh a hoboj) a 2 zpěváci představili na 30 písní, které si při práci, tanci i odpočinku notovali naši předkové. Zazněly skutečné lidové písně jako například u Janáčka nebo písně v instrumentálních úpravách na lidové předlohy – Martinů a Krček, ale také písně, které jsou lidovostí ovlivněny, což je příklad u Jakuba Jany Ryby. Povětšinou to byly písně o lásce naplněné i nenaplněné, o nelehké robotě, o vojně a o smrti. Vznikaly spontánně mezi lidem, jak jejich život plynul v radostech i strastech.

Lidová píseň se postupem doby vytratila z našich každodenních životů a je proto záslužným činem účinkujícího souboru i organizátorů festivalu, že alespoň tímto koncertním způsobem připomínají naši kulturní minulost.
Těšíme se, jakou dramaturgii si připraví ředitel festivalu Šimon Kaňka na příští festivalový ročník.

Více fotografií najdete na mníšeckém facebooku.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovaný
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se