V knihovně se vtipkovalo jako v časech Protektorátu

V knihovně se vtipkovalo jako v časech Protektorátu

Milan Zacha Kučera před svými posluchači. Foto: autor

První prosincové úterý  přijal pozvání do mníšecké městské knihovny badatel, mysteriolog a spisovatel Milan Zacha Kučera, který je zároveň kreativním ředitelem televizního kanálu CS Film.

Přijel sem se svou speciální přednáškou na téma Vtip a anekdota v Protektorátu Čechy a Morava, kterou si přišlo poslechnout 19 sedmáků z místní základní školy se svými pedagogy.
Během hodinového pořadu vyprávěl vtipy a zasazoval je do dobového kontextu. „Humorem si Češi ulevovali, aby vůbec přežili hrůzné období německé okupace,“ vysvětluje autor a dodává: „Vtip byl pro ně taková utajená terapie smíchem, která samozřejmě nemohla probíhat veřejně, protože za to se udávalo, zavíralo do kriminálu i popravovalo.“
Nejčastějším námětem anekdoty bylo zesměšňování nacistických pohlavárů (většinou byl terčem kulhavý ministr propagandy Goebels), ironizování německých porážek na frontě, ale týkaly se také všeobecné drahoty a nedostatku potravin a jiného zboží. 
I když většina vtipů byla domácí provenience, přidal i pár zahraničních, např.:


Přijde německý voják v okupovaném Nizozemí do obchodu a se zdviženou pravicí pozdraví „Heil Hitler!“
Statečná prodavačka okamžitě reaguje: „Heil Rembrandt!“
„Co si to dovolujete?“ řve na ni Němec.
“Tak Rembrandt byl zase náš malíř,“ odpoví nebojácná Nizozemka.

Další povedený vtip, tentokrát domácího původu, se týkal uzavření vysokých škol v listopadu 1939, které bylo původně vyhlášeno „pouze“ na 3 roky.

„Víte proč nám Němci zavřeli vysoké školy?“
„Protože jsou kulturně tři roky za námi, tak aby nás dohnali.“

Na závěr autor promítl několik seznamovacích inzerátů z protektorátního tisku, které byly dílem oficiální propagandy. „Spokojení a finančně zajištění“ Češi, toho času totálně nasazeni na práce v Německu, v nich hledali české dívky k vážnému seznámení. Německá propaganda těmito inzeráty chtěla domácímu obyvatelstvu vnutit pocit, že mladí muži, odvlečení na otrocké práce do Německa, se tam mají báječně a téměř nic jim nechybí!

Zajímavá přednáška rozšířila školákům obzory a ukázala jim i jiné stránky historie 2. světové války, které v učebnicích nenajdou.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se