V Pavilonu se přepisovaly dějiny

V Pavilonu se přepisovaly dějiny

Martin Groman a Michal Stehlík

Poslední říjnovou středu hostil velký sál Pavilonu vzácnou návštěvu: pozvání městské knihovny přijali autoři populárního podcastu PŘEPIŠTE DĚJINY.

Historik Michal Stehlík a novinář Martin Groman přijeli debatovat o Vzniku Československa, jehož 105. výročí si brzy připomeneme.
Tuto zásadní událost našich dějin přitom nevykládali po „školním způsobu“, ale nahlíželi ji v domácích i mezinárodních souvislostech.
Nová republika se rozhodně nerodila lehce a už od samého počátku měla obrovské národnostní problémy. Žili v ní nejenom Češi a Slováci, kteří byli uměle „spojeni“ do československého národa o 8,5 milionu příslušnících, ale také Němci (3 miliony), Maďaři (750 tisíc) a Poláci, kteří v ní nechtěli žít. Jediným sousedním státem, který po ČSR nic nechtěl, bylo Rumunsko.
Věnovali se také fenoménu adorovaného legionářství ve srovnání s opomíjenými veterány, kteří až do hořkého konce bojovali v rakousko-uherských uniformách.
Nechyběly ani úsměvné momenty, jako například příběh doretušované fotografie „Mužů 28. října“, do které musel být přidán Slovák Vavro Šrobár, aby byla splněna česko-slovenská vyváženost.
Tehdejší dění vtipně glosovali výroky Ferdinanda Peroutky, Tomáše Garrigue Masaryka, Antonína Švehly a řady dalších.
Na závěr odpovídali na zajímavé dotazy z publika a došlo i podepisování knih.

Doretušovaná fotografie s Vavro Šrobárem
Původní fotografie
Jejich zajímavé postřehy si přišlo poslechnout přes 50 zájemců

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se