Výstava ve skaleckém kostelíku je prodloužena do listopadu

Výstava ve skaleckém kostelíku je prodloužena do listopadu

Vetřelec budí v návštěvnících emoce.

Vzhledem ke kladným ohlasům návštěvníků byla prodloužena výstava výtvarníka Michala Kroutila a grafika Jaroslava Picky ve skaleckém kostelíku. Můžete ji navštívit do neděle 17. listopadu 2019.

Kroutilova díla zaujmou na první pohled svou originalitou, která se nesnaží divákovi prvoplánově vlichotit, ale naopak ho mohou popouzet k emocím umocněným duchovní atmosférou kostela.
Na inspirace a motivy, které ho k jeho tvorbě vedly, jsme se zeptali přímo autora:

Kde berete inspiraci pro svou tvorbu?
To je různé, je to takový mix z filmů, knížek a komiksů. Plus se snažím do obrazů ukrýt nějaký pocit, aby to nebyl jen plochý obrázek, ale aby tak nějak vyprávěl příběh… vytvářel náladu a donutil možného diváka přemýšlet.

Co vás vedlo ke zhotovení obrazu Vetřelce?
Snažil jsem se vyvolat pocit ohrožení, možná strach, překvapení… Obraz mi normálně visí doma a každou návštěvu testuji, jak se jim líbí nebo co mu řeknou. Vetřelec pro mě vyjadřuje zlo, naprostou převahu, primární lidský strach z neznáma a nezkrocenou dominanci. Myslím si, že jeho místo v čele výstavy je velice trefně zvolené. Mým druhým favoritem je obraz Zrození (ruce z plakátu).

Jsem si vědom toho, že pro někoho může být tato výstava v kapli kontroverzní, nicméně její výzdoba, hliněná podlaha, odhalený strop a holé zdi vytvářejí úžasný prostor, skvěle se doplňující s vystavenými obrazy.

Jakou technikou malujete?
Maluji akrylovými barvami na plátno nebo karton. Rád nakupuji staré rámy z pozůstalostí, z různých blešáků apod. Mimochodem, rámy obrazů ze série Star Wars jsou z rekonstruovaného zámku v Panenských Břežanech. Rád dávám starým věcem novou šanci, mám rád věci s příběhem. Rámy jsou několik desítek let staré, mám své obrazy i v rámech více jak stoletých.

Michal Kroutil (* 1976)
Studoval fotografii a angličtinu. Celý život jej zajímají motocykly a závodění. Vedle vůně benzinu a fascinace rychlostí začal ve svém volném čase malovat a postupně se jeho tvorba rozdělila na dvě nosná témata. Rád má moderní malířství s velkou mírou abstrakce s důrazem na to, aby o konkrétním obrazu divák přemýšlel a pak jej fascinují ikony stříbrného plátna, sci-fi a horroru. Na výstavě na Skalce lze vidět průřez celou jeho tvorbou.

 

Jedna z vystavených grafik Jaroslava Picky.

Jaroslav Picka
Studoval Vysokou školu obchodní v Praze a po studiu nastoupil jako referent na Ministerstvo kultury. Jeho zájmy se však volnomyšlenkářsky ubírají jiným směrem. Jeho tvorba prošla dlouhým vývojem od realistických a konkrétních motivů až k abstraktním prvkům a hrubému, surovému vyobrazení jakéhokoliv tématu. Jeho práce si konstantně udržují temnější snovou atmosféru. V současné době se věnuje převážně počítačové grafice, linorytům a tetování.

 

Souběžně s výstavami v kostelíku bude od 6. října 2019 ve skalecké klášteře vystavovat své letecké fotografie pořízené z motorového padákového kluzáku Jirka Jiroušek.

Otevírací doba výstav v měsíci říjnu 2019:

pondělí:                           zavřeno

úterý-pátek:                     13:00 – 17:00

sobota, neděle + svátky: 10:00 – 17:00

 

Použitá foto: autorka článku

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se