Senioři v září navštívili zámek Kozel a výrobnu Bohemia Sektu

Senioři v září navštívili zámek Kozel a výrobnu Bohemia Sektu

Účastníci zájezdu před zámkem Kozel

Druhou zářijovou středu nás autobus zavezl do Plzeňského kraje, kam jsme jeli za historií a chuťovými zážitky.

S výběrem termínu zájezdu jsme měli neskutečné štěstí, protože jsme se trefili do jednoho ze tří dnů, kdy panovalo příjemné počasí (předcházející neděli skončila úmorná vedra a následující čtvrtek začínaly vydatné deště).
Nejdříve jsme přijeli do Starého Plzence, kde jsme navštívili společnost Bohemia Sekt, jejíž historie sahá až do roku 1945. V rámci prohlídky nás vzali do sklepů, kde se vyrábí naše nejznámější šumivé víno. Od
sympatického průvodce, který byl sice menšího vzrůstu, ale zato srozumitelného hlasu, jsme pronikli do tajů výroby oblíbené Bohemky. Trochu nám ho bylo líto, protože o schopnosti degustátora přišel kvůli částečně ztrátě chuti během covidu. Informoval nás, že u nich se sekt vyrábí dvěma metodami: tradiční (neboli šampaňskou), kdy víno druhotně kvasí ve skleněných lahvích, a Charmatovou, která využívá pro výrobu sektu ocelové tanky o objemu statisíc litrů. Na závěr prohlídky nás čekala degustace, během které nám do skleničky rozlili postupně tři vzorky: začali jsme suchým Chardonay, přešli na extra suché Chateau Radyně (obsahuje 5 g cukru na litr sektu) a končili jsme sladším sektem La Fleur (45 g), který vznikl v roce 2015 u příležitosti valentinského svátku. Po degustaci jsme využili zvýhodněné ceny sektů v zákaznickém centru a do autobusu si odnášeli tašky s o sebe cinkajícími láhvemi.

Degustujeme sekty

Oběd jsme měli rezervovaný v nedaleké restauraci Český dvůr, kde jsou na exkurze již připraveni, a proto vše rychle odbývalo.
Následoval přejezd na nedaleký zámek Kozel, kde nám správa vyšla vstříc a my mohli autobus zaparkovat až před zámeckou bránu. Díky laskavé správě zámku jsme si ušetřili zdlouhavé stoupání do táhlého kopce. Potom nás čekala prohlídka zámku, který si jako lovecký nechali v letech 1784 až 1789 postavit hrabata Černínové z Chudenic. S průvodkyní jsme procházeli především hostinské pokoje v přízemí rozdělené na přední část, kde spal sluha a topil v kamnech, aby mělo panstvo v zadní části komnaty teplo.
Odměnou pro nás byla návštěva zámecké cukrárny, která otevřela mimořádně v týdnu jenom kvůli nám. Na venkovní terase jsme s chutí posvačili výborný dort s kávou nebo domácí ovocnou limonádou. Konečně byl čas si v klidu popovídat a sdělit si zážitky z celodenního podařeného výletu.

Další zájezd se koná ve čtvrtek 17. října a podíváme se na zámek Děčín a do ZOO Ústí nad Labem.

Výlety za krásami České republiky se konají v rámci vzdělávacích a volnočasových aktivit, které pro seniory pořádá mníšecká radnice.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovaný
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se