Dnes je 16. 05. 2022

Aktuální teplota v Mníšku 22 °C

Svátek má Přemysl

Dnes je 16. 05. 2022

Aktuální teplota v Mníšku 22 °C

Svátek má Přemysl

Nejlepší kotlíkový guláš vaří v Mníšku Havlíci

Nejlepší kotlíkový guláš vaří v Mníšku Havlíci

Vítězný tým ve složení: Danny Havlíková Hauková, Jan Havlík a Karel Havlík

Obnovenou premiéru zažila na letošní Neckyádě soutěž pro amatérské kuchaře O nejlepší kotlíkový guláš.

Původně byly přihlášené čtyři týmy, ale nejspíše pouťové oslavy způsobily, že se v neděli 19.7 dopoledne dostavily k Zadnímu rybníku pouze dva týmy. Rodinný tým HAVLÍCI přišel poměřit své kulinářské umění s CHRABRÝMI GULÁŠNÍKY.

Čtyři hodiny trvalo oběma tříčlenným týmům, než v kotlíku nad otevřeným ohněm připravily svou soutěžní dobrotu. Město jim poskytlo kotlík, dřevo a vodu, na soutěžících pak bylo dodat všechno, co k pravému guláši patří. Oba týmy se rozhodly pro hovězí maso a nemohly chybět cibule ani paprika, kterou prozradila červená barva obou pokrmů. Ostatní ingredience a jejich použité množství už patřilo k tajemstvím kuchařů.

Oba připravované guláše měly svůj zajímavý příběh, který napovídal už jejich název.
CHRABŘÍ GULÁŠNÍCI pojmenovali svůj pokrm v duchu brdské mytologie „Fabiánův guláš“. Podle Pavla Jeřábka má být jejich soutěžní pokrm „symbolem lásky mezi rytířem Fabiánem a jeho milou, které zlá čarodějnice zaklela, protože žárlila na její kuchařské umění při přípravě guláše. Z rytíře se stal brdský duch a jeho milá dodnes pobývá kdesi ve skalách.“

HAVLÍCI vsadili na oblíbenou pohádku O červené karkulce a vybavili se vtipnými kostýmy, takže kolem kotlíku běhali červená karkulka s vlkem a z povzdálí, z pohodlného křesílka, na ně dohlížel zkušený myslivec. Připravovanou krmi nazvali „Tosnežral vlku“. Záhadný název vysvětlila kapitánka Danny Havlíková Hauková následovně: „chceme zachránit Karkulku i babičku před vlkem, a proto mu raději vaříme guláš, který ho má nalákat, protože přece: „Tosnežral vlku“.

Porotci měli velmi těžké rozhodování, oba guláše byly vynikající, přesto se nakonec rozhodli pro HAVLÍKY, kteří svou krmi „vytunili“ mj. i jalovcovou větvičkou. Porotcům se jejich guláš zdál více „celorodinný“, zatímco na druhém pokrmu ocenili pikantnější chuť.

Po vyhodnocení poroty a dekorování obou zúčastněných celků se svých porcí dočkali také diváci, kterým už pěkně dlouho voněly oba gulášky přímo pod nos.

Obnovený první ročník soutěže se vydařil a nám nezbývá než doufat, že na příští gulášové klání dorazí více soutěžících!

„Stříbrné“ družstvo soutěžilo ve složení: Zdenka Matoušková, Eduard Navara a Pavel Jeřábek
Havlíci se inspirovali pohádkou O červené karkulce
Vlkovi muselo být v kostýmu u ohniště příjemné teplo
Pavel Jeřábek se snažil porotu uchvátit svým velkým nožem
Což se neobešlo bez zranění
Oba guláše vypadaly podobně. Na snímku je vítězný kotlík
Pokrm, který obsadil druhou pozici, hodnotili porotci jako pikantnější

Použitá foto: autor článku

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se